Aşağıdaki Vize Türünde Danışmanlık Hizmetlerimizi Askıya Aldığımız İçin Maalesef Yardımcı Olamıyoruz.
Sayfa Bilgi Amaçlıdır.
Bu yazımızda size İngiltere Start-up vizesiyle ilgili bilgi vermeye çalışacağız. Henüz yeni olan bu vize türüyle ilgili anlaşılır ve öz olması için gerekli koşulları maddeler halinde sizin için aşağıda açıkladık.
Yazımıza bu vize türünün devamı niteliğinde olduğu için Innovator vizesi bilgilerini de ilerleyen satırlarda ekledik. Birisi diğerinin devamı olduğu için her iki vize türünü de aynı yazıda ele alarak bütünlüğü sağlamaya çalıştık.
Start up ve Inovator vize türüyle ilgili tüm önemli klavuzların linklerini de bu yazımızda vererek bu vizeye kendi çabalarıyla başvurmak isteyen adaylara yol göstermeyi hedefledik. Bu tür adayalara süreç içerisinde hem fikir verme adına hem de başvuru aşamasında ihtiyaç duyacakları hizmetlerimiz olan iş planı hazırlama, tercüme, vize başvurusu aşamasında danışmanlık ya da diğer ihtiyaç duyacakları işlemlerinde memnuniyetle kendilerine yardımcı olmaya hazır olduğumuzu beyan etmek isteriz.
Önemli Not: Start Up Vizesi ile ilgili basit yön gösterici şablon iş planı örneği için bizimle iletişime geçebilirsiniz. (Bu şablonlar sadece konu başlıklarını içerir ve endorsment-onay kurumlarından alınmış şablonlardır).
Kısa Kısa Start up Vizesi Koşulları
18 Yaş ve üzeri başvuru yapabilir.
B2 Seviyesinde İngilizce şartı vardır.
Yatırım yapma zorunluluğu yoktur. (Burada yanlış anlaşılan bir konuya değinmekte fayda var; ileride satırlarda da göreceğiniz gibi her ne kadar yatırım yapma zorunluğu olmasa da sizi takip edecek endorstment body lere aylık 700 ile 1.000 GBP ücret ödemeniz olacağını göz önünde bulundurmanız bu vizeye başvuru planları yapıp yapmamanız açısından önem arz etmektedir. Detaylı bilgi aşağıda verilmiştir).
Başta 2 Yıllık vize verilir sonra Innovator vizesine gerekli şart ve endorsment kurum onayı sonrası 3. yılda geçiş yapılır. Onay kurumu vize geçiş sürecine kadar sizi takip etmekte ve iş kurulum süreçlerini raporlamaktadır. Daha sonra hazırladığı bu raporlara dayanarak Innovator vizesine geçiş için onay mektubu sağlamaktadır. 2 yıl dolmadan da direk faal iş başlangıcı yapılıp Innovator Vizesine geçiş yapılabilir.
Aile bireyleri getirilebilir.
Başvuru sahibi kendi işinin haricinde başka işlerde çalışılabilir.
Yapılacak İşin ilgi çekici ve yenilikçi olma şartı vardır. İş başlığının dijital ayağının (Internet ve Web Tabanları) olması ve mevcut mesleğinize katkı sağlayan ek hizmetler vb. gibi durumları içermesi ve hatta ihtiyaç duyulabilecek bir içeriğe sahip olması onay sürecini hızlandıracaktır. Bu doğrultuda hazırlanan iş planı Endorsment Body ( Onay Kurumu ) tarafından onaylanmalıdır.
Endorsment Body’ler ücretli hizmet vermektedirler. Başta iş planı ön onay ve sonda vize başvurusu öncesi tam onay için ücret talep etmektedirler. Vize onayı sonrası İngiltere’de iş kurulum süreçlerini takip eden bu onay kurumları aylık olarak £1.000 sterline kadar süreç takip bedeli talep edebilmektedirler. (Bu ücretler seçilen kuruma göre daha az ya da daha fazla olabilmektedir).
Vize Başvuru Aşamasında Banka Hesabında 28 Gün Boyunca Kalan £1.270 Para (Ek olarak eş için £285, ilk çocuk için £315 ve sonraki her çocuk içinde £200) gösterilir.
Vize Başvuru Ücretleri: Ana Başvuru Sahibi: £308 / Eş ve çocuk kişi başı : £363 / IHS Bedeli kişi başı : £624
Kısa Kısa Innovator Vizesi Koşulları
18 Yaş ve üzeri başvuru yapabilir.
B2 Seviyesinde İngilizce Şartı Vardır.
£50,000 Yatırım yapma zorunluluğu vardır.
Başta direk bu vizeye de başvuru yapılabilir. Direk bu vize türüne başvurularda ilk başta 3 yıllık vize verilir ve sonra bu süre uzatılabilir. Start up vizesinden geçişlerde de 3 yıllık vize verilir. En sonunda da Endorsment Body onay mektubu ile daimi oturum (Settlement) iznine başvuru yapılır.
Aile bireyleri getirilebilir.
Başvuru sahibi kendi işinin haricinde başka işlerde çalışamaz.
Yapılacak İşin ilgi çekici ve yenilikçi olma şartı vardır. İş başlığının dijital ayağının (Internet ve Web Tabanları) olması ve mevcut mesleğinize katkı sağlayan ek hizmetler vb. gibi durumları içermesi ve hatta ihtiyaç duyulabilecek bir içeriğe sahip olması onay sürecini hızlandıracaktır. Bu doğrultuda hazırlanan iş planı Endorsment Body ( Onay Kurumu ) tarafından onaylanmalıdır.
Endorsment Body’ler ücretli hizmet vermektedirler. Başta iş planı ön onay ve sonda vize başvurusu öncesi tam onay için ücret talep etmektedirler. Vize onayı sonrası İngiltere’de iş kurulum süreçlerini takip eden bu onay kurumları aylık olarak £1.000 sterline kadar süreç takip bedeli talep edebilmektedirler. (Bu ücretler seçilen kuruma göre daha az ya da daha fazla olabilmektedir).
Vize Başvuru Aşamasında Banka Hesabında 28 Gün Boyunca Kalan £1.270 Para (Ek olarak eş için £285, ilk çocuk için £315 ve sonraki her çocuk içinde £200) gösterilir).
Vize Başvuru Ücretleri: Ana Başvuru Sahibi: £966 / Eş ve çocuk kişi başı : £363 / IHS Bedeli kişi başı: £62
İngiltere Start-up Vizesinin Genel Amacı:
Start up vizesiyle Birleşik Krallıkta işletme kurmayı amaçlıyor olmanız gerekmektedir. Bu vize türü ile ilk 2 yılınızda planladığınız işinizi kurmaya ve geliştirmeye yönelik faaliyetlerde bulunabilir ve bu süreçte maddi olarak kendinizi desteklemek için başka işlerde de çalışabilirsiniz. Bu 2 yıl süresinde sadece işinizi geliştirmeye ve pazar olanakları oluşturmaya ve yavaş yavaş işinizle ilgili ticari faaliyetlere başlayacaksınız. 2. yıl sonunda da 3 yıl geçerliliği olan Innovator Vizesine geçiş yaparak işinizi tam anlamıyla faaliyete geçirmiş olacaksınız. Innovator Vizesi ile ilgili başvuru ve diğer şartlara bu sayfanın en alt kısmında yer verilmiştir.
Start Up vize türü ile ilgili güncel başvuru ve koşulların bilgilerine home office sayfasındaki şu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz; Start Up Vizesi Home Office Bilgi Sayfası.
Innovator Vize ile ilgili de Home Office in güncel bilgilerine şu linki tıklayarak ulaşabilirsiniz; Innovator Vizesi Home Office Bilgi Sayfası.
Start up Vizesi ile kurulan başarılı bir firma özet olarak 2. yıldan sonra onay kurumu (Endostment Body) tarafından onaylandıktan sonra Innovator vizesine geçiş yapabilecek ve Innovator vize şartlarını ek 3 yıl daha devam ettirebilen adaylar da toplamda 5 yılın sonunda yani 6. yılda oturum ve vatandaşlık başvurusu yapılabilecektir.
Start Up Vizesi başvuru koşulu olarak Home Office tarafınan ilk başta yazılan metin şu şekildedir; “You want to set up an innovative business in the UK – it must be something that’s different from anything else on the market”. (Birleşik Krallıkta kurmayı planladığınız yeniklçi işiniz piyasada bulunan işlerden farklı bir şey olmalı). Yani aslında yapacağınız iş böyle uçuk yeni bulunmuş bir işde olabilir hali hazırda uzmanı olduğunuz bir işin farklı bir versiyonda diğer piyasa da bulunan aynı iş başlıklarına katkı sağlayacak aranır ve işlevsel aynı zamanda da dikkat çekici özellikleri olan bir işde olabilir. Genelde yapılacak işin içine teknoloji bazlı içerikler eklemek ve işin bu şekilde daha ilgi çekici ve işlevsel olduğunu kanıtlamak onay alabilmek açısından önem arz ediyor.
Burada önemli olan bir diğer husus ise; İngiltere’de yapmayı planladığınız iş ile ilgili özgün bir iş planınızın olmasıdır. İş planıyla ilgili dikkat çeken en önemli konu artık Ankara Anlaşmasında olduğu gibi iş planınızı işten belki hiç anlamayan bir vize memuru yerine yaptığınız işi bilen ve home office tarafından belirlenen profesyoneller tarafından değerlendirilecek olmasıdır. Bu değerlendirme kurumlarına Endorsing Body denmektedir. Bunlar üniveriste kurumları olabileceği gibi Birleşik Krallık’taki girişimcileri destekleme geçmişine sahip bir firma ya da işletme organizasyonu da olabilmektedir. Bu Endorsing Body lerin listesi Home Office tarafından yayınlanmış olup güncel listeye şu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz; Start Up Vizesi Endorsing Body Güncel Listesi için tıklayınız.
İş planınızı onay için göndereceğiniz kuruma özenle hazırlanmış bir CV (Özgeçmiş) nizi de göndermelisiniz.
Endorsing Body Kurumlarının Değerlendirme Kriterleri için de Güncel Klavuza şu linkten ulaşabilirsiniz; Start-up and Innovator visa endorsing bodies: Guidance
Not: Eğer sizinde böyle kendi mesleğinizle alakalı yapmayı planladığınız bir projeniz varsa bu proje üzerine bizimle irtibata geçebilir ve projenizi ve detaylarını ve bu projeyle ilgili nasıl iş planı hazırlanabilir gibi konularda fikir alışverişi yapabilirsiniz. Firmamız danışmanları hem İngiliz şirket mantığına hem de iş planı hazırlama konusuna hakim oldukları için planladığınız iş başlığıyla yapılacak profesyonel iş planını daha da geliştirerek benzersiz bir hale getirebilecektir. (Start Up Vizezi başvurularında iş planlarının daha özgün olması için danışmanlarımız sürekli sizinle irtibat halinde kalarak planları hazırlamaktadır. İş planının hazırlanmasında iş sahibi olarak sizlerin de katkı sağlaması gerekmektedir).
Start Up Vizesi Başvuru Koşulları:
Genelde yapmayı düşündüğünüz işin ilginç ve ilgi çekici aynı zamanda İngiltere piyasasının ihtiyaç duyduğu alanlardan olması ve maddi kazanç sağlayabilir potansiyele sahip olması gerekmektedir. Aslında bu şekilde ucu açık genellemeler bize şunu göstermektedir; bir işin kazanç sağlayıp sağlamayacağı ya da piyasa da ilgi çekip çekemeyeceği başta o işin nasıl yapılacağının anlatılacağı iş planıyla ve bu planı okuyacak profesyonellerin planınıza inanmasıyla ilgili bir durum olacaktır. Bu durumda iş planının özgün ve detaylandırılmış olması hem onay mercilerinden kolay onay alınmasını hem de vize alımını kolaylaştıracaktır.
Bu vize türünde İngiltere’de yapmayı planladığınız yenilikçi işiniz ile ilgili bir iş planı hazırlamanız gerekmektedir.
Bu iş planını İngiltere’de bulunan ve İngiltere hükümetinin onay verdiği kurum ve kuruluşlardan onaylatmalısınız.
Onay verilen iş planları neticesinde alınan Endorsment Letter (Onay Mektubu) nun 3 aylık kullanım süresi vardır. Adaylar bu belgeyi aldıktan 3 ay içinde vize başvurusunu tamamlamalıdırlar. Elde olmayan sebeplerden dolayı 3 ayı geçirenen adaylar bu belgenin yenilenmesi talebinde bulunabilirler.
Bu vize türüyle orada hazır kurulmuş bir işe ortak olamazsınız.
Bu vize türü 2 yıl geçerliliği olan ve uzatılamayan bir vize türüdür ama 2 yıl sonra Innovator Vizesine geçiş yapabilirsiniz. (Tier 1 – Graduate Entrepreneur Vizesinden bu vizeye geçiyor olasınız da toplamda 2 yıllık bir vize hakkı tanınmakta Tier 1 da geçirdiğiniz sürelerde bu süreye dahil edilmektedir).
Bu vize türü ile kendi işinizi geliştiriken ve kurarken başka işlerde de çalışabilirsiniz.
Vize çok girişli verildiği için 2 yıl boyunca aynı vizeyle giriş çıkış yapabilirsiniz.
Bu vize türüyle yanınızda eşiniz, partneriniz (2 yıl birlikteliği kanıtlanan) ve 18 yaş altı çocuklarınızı getirebilirsiniz. Eşiniz ve partneriniz yasal çalışma iznine tabii olup istediği işlerde çalışabilir. Çocuklarınız ücretsiz eğitim avantajlarından yararlanabilecektir.
(İngiltere dışı vize başvurularında, Aile Bireyleri için Dependant partner visa ve Dependant child visa başvurusu yapılmalıdır. İngiltere’den yapılacak başvurularda aile bireyleri “Start-Up or Innovator permission to stay” isimli form doldurularak başvuruları tamamlamlamalıdırlar).
Birden fazla kişi bu vize türüne aynı firma başlığı altında başvuru yapabilir ama her bir adayın kendisine ait onaylı bir iş planı olmalıdır.(Aynı iş planı her aday tarafından kendi adlarına onaylatılmalıdır. Başvuruyu onaylayan kurum ücretli çalışıyorsa her bir başvuru sahibi ayrı ayrı ücret alabilmektdir).
Daha önce İngiltere’de yasal olmayan yollarla kalmış iseniz bu vizeye başvuru yapamazsınız.
Bu vize türü aslında sizin oraya ilk gittiğinizde işinizi kurmanız için bir başlangıç vizesi gibi düşünülebilir. Bu tür başlangıç vizelerinde izlenen yol size başta 2 yıl gibi bir zaman dilimi verip işiniz için gerekli kurulum ve geliştirme faaliyetlerini yürütüp yyürütemeyeceğinize bakıp 2-yıl sonunda Innovator vize türüne geçişinizi sağlamak gibi düşünülebilir. (İş Planınızı Onaylayan Kurum tarafından 2 yıl boyunca iş geliştirme aşamalarınız kontrol edilmekte ve bu durum gerekli görüldüğü durumda Home Office ile paylaşılmaktadır).
Start Up vizesine İngiltere’de iken de başvuru yapabilirisiniz. Yalnız İngiltere ikametiniz sırasında eğer vize şekliniz aşağıdakilerden birisi ise, bu vizeye İngiltere’deyken başvuru yapamazsınız;
Visitor (Ziyaretçi-Turist Vizesi)
Short-term student (Kısa Dönem Öğrenci Vizesi)
Parent of a Child Student (Reşit olmayan öğrenci ebeveny vizesi)
Seasonal Worker (Mevsimlik İşçi)
Domestic worker in a private household (Özel bir evde işçi statüsü)
Outside the Immigration Rules (Kaçak Kalıyorsanız)
Ayrıca daha önceden şu vize başlıklarında ikamet izni olanlar bu vize türüne başvuru yapabileceklerdir;
In the Start-Up
Doctorate Extension Scheme
Tier 1 (Graduate Entrepreneur)
Long Term Student Visa / Uzun Dönem Öğrenci vizesine sahip olanlar. (Devlet vb. yerlerden burs alanla öğrenciler bu kurumlardan önceden onay alarak başvuru yapabilirler).
Yukarıdaki, vize türleri haricinde daha önce İngiltere iş kurmuş kişiler Start Up Vizesine başvuru yapamayacaklardır.
Start Up vize türünün başvuruları 3-4 hafta içinde sonuçlanmaktadır. İngiltere’den yapılacak başvuruların sonuçlanması 8-9 haftayı bulmaktadır.
Start Up Vizeniz onaylandığında tarafınıza 30 günlük bir vize verilmektedir. Bu 30 gün içinde İngiltere’ye giriş yapıp BRP – Biyometrik Residence Permit) inizi almanız gerekmektedir. (Covid 19 sebebiyle bu vize 3 aya kadar da verilebilmektedir).
Start Up Vize başvurusu reddedilen adaylar Administrative Review – İdari İnceleme başvurusu yapabilirler. (Bu başvuruda ret mektubunu da sunmalısınız).
Start-up Vizesi puanlama kriterleri aşağıdaki gibidir:
Start-up vizesi değerlendirilirken uygulanan puanlamadan en az 70 puan almalısınız. Start Up Vizesine başvuracak adayların başvuruları şu puan kriterleri ele alınarak değerlendirilmektedir;
Kuracağınız işin yenilikçi ve uygulanabilir olması : 25 Puan
Başvuru sahibinin eskiden İngiltere’de iş kurmuş olmaması: : 25 Puan
B2 İngilizce Seviyesi : 10 Puan
Finansal Durum : 10 Puan
Toplam : 70 Puan
İngiltere Start-up Vizesine Başvuru Şartları
18 yaş üzeri olmak.
Başvuru tarihinde mevcut pasaportunuzun en az 2 yıllık süresi olmalı.
Türkiye de yaşayan oturum iznine sahip kişiler de bu vize türüne başvuru yapabilir.
En az Lise mezunu olmak ya da MEB onaylı bir ustalık ve uzmanlık belgesi sahibi olmak. Üniversite eğitimine devam ederken de bu vizeye başvuru yapabilirsiniz.
B2 seviyesinde İngilizce Bilgisine sahip olmak. (CEFR seviyelerine göre).
İngilizce seviyenizi SELT (Secure English Language Test) test sonucu ile göstermelisiniz. ILETS UKVI ve IELTS Life Skills testleri bu vize türü için geçerli testlerdendir. Bu sınavları Türkiye’de yetkilendirilmiş sınav merkezlerinin birisinden alabilirsiniz. (Bu sınavlardan dan en az 5,5 – 6,5 aralığında bir puan almanız gerekmektedir).
Yetkilendirilmiş sınav merkezleri listesine ulaşmak için tıklayınız.
Start up Vizesine başvuracak adaylara tavisyemiz şu 2 sınavdan birisine girip konuşma, dinleme, yazma ve okuma testlerinden en az B2 sonucu almalarıdır;
IELTS for UKVI ya da IELTS Life Skills
Önemli Not: Start up ve Innovator Vizeleri için girilicek İngilizce sınavının okuma, yazma, konuşma ve dinleme bölümleri olmalıdır. Tüm bu bölümlerin sonuçları resmi sınav sonucu ile belgelenmelidir.
NARIC – ENIC / ECCTIS Diploma Denkliği ve İngilizce Yeterlilik Onayı
Türkiye’de okuduğunuz üniversitenin dili İngilizce ise ve Türkiye’de okuduğunuz üniversitenin eski adıyla NARIC yeni adıyla ENIC/ECCTIS (İngiltere Denklik Kurumu) onayı var ise bu İngilizce şartından muaf oluyorsunuz.
Türkiye’de eğitim gördüğünüz üniversitenin dili İngilizce ama ENIC den onayı yoksa siz kendinizde direk diploma denkliği için ENIC’e başvurabilirsiniz. Bu başvurunuz onaylandığında, ki çoğu zaman onaylanıyor, İngilizce şartından yine muaf olabilirsiniz.
ENIC diploma denkliği ENIC’e başvurduktan yaklaşık 2-3 hafta sonra sonuçlanmaktadır.
ENIC’e başvuru ücreti £49.50+VAT (£60.00) (Altmış Sterlin kadar tutmaktadır). Bu ücretin yanında kargo vb. masraflar da alınmaktadır.
ENIC/ECCTIS denklik başvuru sayfası:ENIC/ECCTIS denklik ve İngilizce yeterlilik başvuru sayfası için tıklayınız.
ENIC diploma denklik başvurusu konusunda da danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Start up / Innovator Vizesi başvuruları Türkiye’den yapıldığında 3-5 hafatada, İngiltere’den yapıldığında 8-10 haftada sonuçlanmaktadır.
Start up Vizesi İş Planı ve Endorsment Body / Onay Kurumu Hakkında Bilgiler
Start-up Vizesine başvurmak için detaylı ve özgün hazırlanmış bir iş planınız olmalıdır. Bu iş planı başvuru yapacağınız mesleğin uzmanları tarafından incelenip onaylanacağı için planınızı danışmana hazırlatsanız bile sizin de plan hazırlığına mesleki jargon ve teknik destek anlamında %80 müdahil olmanız gerekmektedir. Diğer türlü mesleki bilgi ve beceri plana tam olarak yansıtılmayacağı için onay alamama olasılığınız yükselecektir. Bazı onay kurumları iş planı hazırlama ya da hata düzeltme konusunda da ücretli hizmet verebilmektedirler.
İş planının detayları İngiltere hükümetinin seçtiği sizin alanınızda uzman üniversite veya özel kuruluşlar tarafından incelenmekte olup bazı kuruluşlar iş planının incelemesi için ek ücret talep edebilmektedir. Bu kurumların ücretleri başta aldıkları kayıt, plan üzerinde çalışma ve süreç yönetimi ücretleri olarak üç’e ayrılabilmekte ve ilk iş planı başlığını denetim için kayıt ücretleri £100 başlamakta ve onay kurumuna göre değişkenlik göstermektedir. Kimi onay kurumları plan değerlendirme ücretleri için saatlik £25-60 civarında ücret talep etmekte kimileri ise tek bir ücretle bunu yapmaktadırlar. Bu onay kurumlarından bazıları iş planı da hazırlamakta veya hazırlayan başka kurumlara yönlendirmektedirler. Bu iş planlarının ortalama maliyeti de £1,500 ile £3,500 arasında olmaktadır.
Tüm bunların yanında Onay kurumlarının çoğu sizden yıllık bazda ve 2 yıllık vizenizin süresini kapsayacak kadar üyelik ya da süreç takip ücretleri talep edebilmektedirler. Bu ücretler bazen peşin bazen 1 yıllık ve bazen de 2 yıllık olarak aylık taksitlere bölünerek talep edilmektedir. Genelde Onay kurumuna göre bu ücretler değişkenlik göstermekle beraber toplamda 2 yıl için £5,000 ile £24,000 ortalamasında olmaktadır. Onay kurumlarının geneli bu ücreti ilk yılda 12 taksit yaparak aylık bazda sizden talep etmektedirler. Durum böyle olunca Onay kurumuna aylık ortalama ödemeniz £700 ile £1,200 arasında olmaktadır. Tabi iş başlıkları çok ilginç olup onay kurumunun ya da dış sponsor desteği alanlar bu ücretlerden genelde muaf olmaktadırlar.
Home Office genelde her bir onay kurumuna yılda 20-25 onay hakı vermekte ve ücretsiz çalışan onay kurumları da çok hızlı bir şekilde dolmakta ve dolu oldukları dönemlerde yeni başvuru almamaktadırlar. Adayların çoğu bu iş planı detayları ile ilgili konuşulmak üzere bu kurum ve kuruluşlar tarafından aranabilmektedir. Mülakat tarzı bir arama yapılmakta ve size yapacağınız işin detayları hakkında sorular sorulmaktadır.
İş planınızı onaylayan kurum vizeniz onaylandıktan ve İngiltere’ye gittikten sonra sizinle istediği aralıklarla iletişime geçip iş kurulum süreçlerinizi takip etmektedir. Home Office bu kurumlardan onayladıkları kişileri ülkeye girişlerinin ve iş kurulumu aşamasına başlamalarının en az 6. ayında, 12. ayında ve 24. ayında (Cehckpoints) iritabata geçerek iş kurum ve geliştirme süreçleri ile ilğili bilgi almalarını ve rapor tutmalarını istemektedir. Bu takip sırasında Onay kurumu eğer iş kurulumu ile ilğili olumsuz konulara rast gelirse bu durumları Home Office bildirmektedir. Duruma göre de verdiği onayı çekerek vizenizin iptaline kadar sebep olabilmektedir.
Start up Vizesi için iş planı hazırlamanın püf noktaları ve içerik bilgisine ulaşmak için tıklayınız.
Start up Vizesi Endorsment Body Onay Süreci
Burda Onay Kurumlarının Bu vize türündeki konumunu, bu iş için kendinize gerekli bütçeyi oluşturmak ve tüm bunlara göre bu vize üzerinden başvuruya karar vermek açısından, onay kurumlarının çalışma mantığını aşama aşama özetlemek istiyoruz.
Birinci Aşama : Başta Bir Onay Kurumu Seçip O onay kurumunun size sağladığı ya da kendinizin hazırladığı bir iş planı ön şablon taslağı doldurulur. Bu işlemi kendinizin ya da danışmanınızla beraber anlaşılır biçimde hazırladığı Power Point / Pitch Deck sunumları ile yapmanız daha iyi olacaktır. Bu şablon ve pitch decklere yapılacak işin özeti ve tabiki can alıcı noktaları yazılır ve onay kurumuna detaylı hazırlanmış bir CV/Özgemişiniz ile beraber gönderilir. Bu ön değerlendirme için onay kurumu genelde bir ücret talep eder. Bu aşamada onay kurumu size başvurunuzla ilgili olumlu ya da olumsuz dönüş sağlar.
İkinci Aşama: Onay kurumu kuracağınız iş başlığının vize koşullarına uyduğuna ikna olursa size bu iş başlığında bir plan hazırlayabileceğinizi yazan bir ön onay bilgilendirmesi yapmaktadır. Bu bilgilendirmeyi takiben sizde onay kurumuna iş planınızı tamamlayıp gönderiyorsunuz. Bu aşamada da onay kurumu sizden ya ücretli üyelik ya da iş planı kontrol ücreti talep etmektedir.
Üçüncü Aşama:İş planınıza onay kurumu ya onay vermekte ya da eksikleri düzeltmeniz için size geri göndermektedir. Eksikleri düzeltilen iş planı onayı için de eğer daha önceden ücret alınmadıysa onay kurumu sizden onay öncesi bu ücreti talep etmektedir. Ücret ödemesini takiben de size bir onay mektubu göndermektedir. Bu ücretler Onay kurumuna göre değişkenlik göstermekte olup yukarıda açıklanmıştır. Sizde elinize gelen onay bilgilendirmesi ve mektubu ile vizeye başvuru yapıp sürecin Türkiye ayağını tamamlamış olursunuz.
Dördüncü Aşama: Vizenizi aldıktan sonra İngiltere’ye gidip iş kurulum aşamalarında da bu onay kurumu sizi denetlemekte ve sizden aylık bazda ödemeler talep etmektedir. Aylık ödemeler onay kurumuna göre değişkenlik göstermekte olup bu ücret aylık 24 ay boyunca £1.000 hatta £1.200 kadar çıkabilmektedir.
İş başlığınız ile ilgili İngiltere Home Offcie in sayfasında 5.1 numaralı maddede yazılan deyatlar şu şekildedir;
SU 5.1. Bir başvuru sahibi, aşağıdaki tüm gereklilikler karşılanırsa iş planı yenilikçi, uygulanabilir ve ölçeklenebilir iş girişimi olarak değerlendirilecektir:
(a) başvuru sahibinin yeni veya mevcut pazar ihtiyaçlarını karşılayan ve / veya rekabet avantajı yaratan gerçek, orijinal bir iş planına sahip olması;
(b) başvuru sahibinin iş planının gerçekçi olması ve başvuru sahibinin mevcut kaynaklarına ulaşılabilir olması;
(c) başvuru sahibi, işi başarılı bir şekilde yürütmek için gerekli becerilere, bilgiye, deneyime ve pazar farkındalığına sahip veya aktif olarak işini geliştiriyor olması;
(d) yapılandırılmış planlama ve iş yaratma ve ulusal pazarlarda büyüme potansiyeli olduğuna dair kanıtların olması gerekmektedir.
Start Up Vizesi Başvurusu için Gerekli Banka Hesap Bakiyesi ve Sermaye
Bu vizeye başvuran adayın hesabında başvuru tarihinden en az 28 gün kalana kadar 1.270 Sterlin parası olmalıdır. Bu miktarda paranın bankada en az 28 gündür kaldığını kanıtlamalısınız. Sizinle beraber eş, partner ve çocuklar da başvuru yapacaksa eş ve partner için £285, ilk çocuk için £315 ve sonraki her çocuk içinde £200 ek paraları bu £1.270 ne eklemelisiniz.
Örnek olarak siz, eşiniz ve 2 çocuğunuz ile beraber başvuru yapacaksanız: £1.270 + £285 + £315 + £200: Toplam: £2.070. Bu para sizin ya da eşinizin banka hesabında gösterilebilir.
Birden fazla adayın aynı iş başlığı altında başvurması durumunda her bir aday bu yukarıdaki maddi gereksinimleri ve kanıtları kendi hesabıyla göstermelidir.
Not: İngiltere den başvuracak adaylar eğer 12 aydan fazla zamandır İngiltere’de kaldıklarını kanıtlarlarsa bu sermayeyi göstermek zorunda değildirler.
Start up vizesi için Sermaye ya da Yatırım Göstermeli miyim?
Diğer taraftan çok yeni olan bu vize türünde iş kurulumu için banka da yeterli sermaye göstermem gerekiyor mu? diye devamlı sorulan bir soru var. Bu soruyu şu şekilde cevaplayabiliriz; Start-up and Innovator visa endorsing bodies guidance isimli klavuzun 5. sayfasının Start up başlığı altında geçen ibare aynen şu şekildedir;
“Applicants do not need any funds to invest in their business at this stage.
It offers a one-off, 2-year visa, during which applicants will spend the majority of their time developing their businesses but can also take on other work outside of their businesses, to support themselves”
Bu ibareyi en anlaşılır biçimde şu şekilde tercüme edebiliriz;
“Başvuru sahiplerinin bu aşamada (Start up iş kurulumu) işlerine yatırım yapmak için herhangi bir fona ihtiyacı yoktur.
Bu vize türü sahipleri zamanlarının çoğunu işlerini geliştirmek için harcayacak olup, aynı zamanda kendilerini desteklemek için işlerinin dışında başka işlerde de çalışabilecekleri bir defaya mahsus 2 yıllık bir vize sunar”
Yukarıda linki verilen klavuzun 34-40 sayfaları arasında onay kurumlarının hem start up hem de innovator başvuru check – kontrol belgeleri gosterilmekte olup start up kontrol belgesinde yatırım ile ilgili kutucuk bulunmamakta fakat innovator kontrol belgesinde bulunmaktadır. Bu durum başvuru sahiplerinin kafasını hayli karıştırmakta ve bu durumun izahını istemektedirler. Firma olarak bu durumun izahını Endortsment Body ler ile iletişime geçerek sorduk ve bize verilen cevap; iş planının uygulanabilirlik ve sürüdürülebilirlik (viability) şartı gereği iş planında belirtilen yatırım miktarının kanıtlaması gerektiği yönünde oldu.
Dolayısıyla her ne kadar bu vize türü başvurusunda bir yatırım fonuna ihitiyaç olmadığı belirtilse de Endorsment Body e sunacağınız iş planında belirteceğiniz iş kurulum ve iş sürdürme harcamaları için belirlenen sermayeyi bu vize’nin uygulanabilirlik-sürdürülebilirlik (viability) şartı gereği banka hesaplarında kaynağı ile göstermelisiniz. Bu kanıtı tüm onay kurumları istemektedir.
Göstereceğiniz finansal kanıt, Endorsment Body lere ödeyeceğiniz sabit ücretleri de düşündüğümüzde, en az £20.000 olmalıdır. Bu rakam işinşizin mahiyeti ve iş planındaki öngörülen yatırım miktarına göre daha aşağıda olabilir ya da daha yukarı bir şekilde £40,000 hatta £50,000 a kadar çıkabilecektir.
Start-Up Vizesi Başvuru Ücretleri:
Kişi başı £363 dir.
İngiltere’den yapılan vize değişimi başvurularının ücretleri ise kişi başı: £493 dir.
Not: Türk Vatandaşlarına £55 indirim uygulanmaktadır. Bu indirim sadece Ana başvuru sahibine uygulanmaktadır Ana başvuru sahibinin eş ve çocukları normal vize ücreti ödemektedirler.
Örnek 1 Çocuklu Aile Vize Başvuru Ücreti:
Ana Başvuru Sahibi: £363-55: £308
Eş Başvuru Ücreti: £363
Çocuk Başvuru Ücreti : £363
TOPLAM : £1.034 (Sadece vize başvuru ücretidir. Buna Toplam haracanak tutarı heseplamak için IHS ücretleri de dahil edilmelidir).
Not: Birden fazla adayın aynı iş başlığı altında başvurması durumunda her bir aday kendisi ve ailesi için gerekli vize ücretlerini ayrı ayrı ödemelidir.
IHS Ücretleri Hakkında
Start-up vizesine başvuran her aday IHS / Immigration Health Surcharge – Göçmen Sağlık Ek Ücretleri ni de ödemelidir.
Start up vizesi 2 yıl verildiği için IHS ücreti de 2 yıllık olarak £624×2: £1.248 olarak dolar kuru üzerinden ödenmektedir.
Not: Birden fazla adayın aynı iş başlığı altında başvurması durumunda her bir aday kendisi ve ailesi için gerekli IHS ücretlerini ayrı ayrı ödemelidir. IHS ödemeleri otomatik olarak başvuru formunun dolumunu müteakip vize ücretlerinden önce ödenmektedir.
IHS ücretleri vize alınamaması durumlarında geri iadesi alınabilen ücretlerdir. IHS ücret iadesi ile ilgili bilgiler için tıklayınız.
Tek kişilik başvuru için örnek vize ve IHS ücreti hesaplama:
Tek kişilik başvuru için:
Vize ücreti: £308
IHS ücreti : £1.248
TOPLAM: £1.556
Start up vizesi Aile başvurusu örnek vize ve IHS ücretleri hesaplama;
3 Kişilik Toplam Vize Ücreti : £308+£363+£363 : £2.385
3 Kişilik IHS ücreti (2 yıllık): £1.248 x 3: £3.744
1 Çocuklu Bir Ailenin Toplam Vize Başvuru ve IHS Maliyeti: £6.129
Not: IHS ücreti, yaş, başvuru tarihi, İngiltere’de geçirilecek süre ve asıl başvuru sahibine verilen oturum izni süresine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Start-up Vizesi Meslek Alanları:
Genelde Başvurusu kabul edilen meslekler: IT, IP, Tasarım, Mimarlık, Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Kaynak ustaları, Yeni buluş ve İcat geliştirenler. Geliştirdiği işin İngiltere de tutacağına inananlar.
Belge Tercümeleri
Başvurularınızda sunacağınız evrakların tamamının İngilizce’ye tercüme edilmiş olması gerekmektedir. Bu tercümelerde tercüme ediliş tarihi, tercüme eden tercümanın isimli mührü ve tercüme bürsonun iletişim bilgileri mutlaka olmalıdır. Firma olarak tüm belgelerinizi tam da İngiliz makamlarının istediği şekilde tercüme etmekteyiz. Genelde tercümeler direk pdf olarak sisteme yüklendiği için Türkiye’nin herhangi bir yerinden de olsa tüm tercüme işlemlerinizi size pdf olarak e-mail ortamında ileterek kolayca yapabilmekteyiz.
Firma olarak makul fiyatlara tüm tercüme işlemlerinizi yapmaktayız. Tercüme işlemleriniz için bizimle şu adreslerden iletişime geçebilirsiniz; (info@factconsultancy.com veya yedikitatercume@hotmail.com). Belgelerinizin tamamını aynı anda mail ile tarafımıza iletip toplu tercüme için indirimli teklif alabilirsiniz.
Belge görmeden maalesef tercüme teklifi verememekteyiz. Teklifler tarafımıza gönderilen belgelerin sayfa yoğunluğu değerlendirilerek verilmektedir.
Bu vize türüne başvuru şartları, maddi anlamda gösterilecek tutarlar ve diğer konular haricinde, Start Up vizesiyle aynı koşullara sahiptir; Yenilikçi, uygulanabilir ve kazanç sağlama potansiyeli olan bir iş başlığına sahip olmak ve bu iş için de onay kurumlarından alınmış bir iş planına sahip olmalısınız. Bu vize ile ilgili güncel bilgilere şu linkten ulaşabilirsiniz: Innovator Visa Bilgileri
Bu vize türüne direk olarak da (Start up vizesi öncesi) başvuru yapabilirsiniz. Başvuru anında 18 yaş ve üzerinde olmalısınız.
Innovator vize kategorisi, İngiltere’de bir iş kurmak isteyen, Start up vize sahiplerine göre daha deneyimli iş adamları içindir.
Başvuru sahipleri, işlerine yatırım yapmak için genellikle en az 50.000 £ ‘lik bir fona ihtiyaç duyacaklardır. (Kimi zaman bu yatırım miktarı Endorsing body / Onay Kuruluşlarından proje bazlı destek anlamında da yapılabilmekte ama bu bir zorunluluk olmamaktadır).
Innovator vizesi sahipleri tamamen ticari girişimlerini geliştirmek için çalışmalı ve kendi işleri dışında başka işlerde çalışmamalıdırlar. Bu çalışma şekli emeğini başka bir işverene kiralamak için kendi işini kullanmak gibi belirli bir şekilde istihdam anlamına gelen her şeyi içerir.
Innovator Vizesi onaylananlara bir seferde 3 yıllık vize verilir ve onay alanlar aile üyelerini Birleşik Krallık’a getirebilirler. Innovator vize sahipleri 3 yıldan sonra, oturumlarını 3 yıl daha uzatabilir veya Birleşik Krallık’ta kalıcı olarak yerleşmek için başvuru yapmaya hak kazanırlar. Bu 3 aşamanın her biri (ilk başvuru, uzatma, ödeme) bir onay kuruluşunun onayını gerektirir. Eğer Start up vizesinin devamı olarak bu vizeye geçiş yapacaksanız Start up vizesinin 2. yılından sonra bu vize ile 3 yıllık daha oturum hakkı tanınmaktadır. (Tier 1 – Graduate Entrepreneur Vizesinden bu vizeye geçiyor olasınız da toplamda 2 yıllık bir vize hakkı tanınmakta Tier 1 da geçirdiğiniz sürelerde bu süreye dahil edilmektedir).
Innovator vizesi ile genelde yapmayı düşündüğünüz işin ilginç ve ilgi çekici aynı zamanda İngiltere piyasasının ihtiyaç duyduğu alanlardan olması ve maddi kazanç sağlayabilir potansiyele sahip olması gerekmektedir.
Bu vize türünde İngiltere’de yapmayı planladığınız yenilikçi işiniz ile ilgili bir iş planı hazırlamanız gerekmektedir.
Bu iş planını İngiltere’de bulunan ve İngiltere hükümetinin onay verdiği kurum ve kuruluşlardan onaylatmalısınız. Onay Kuruluşu Listesi için Tıklayınız.
Onay verilen iş planları neticesinde alınan Endorsment Letter (Onay Mektubu) nun 3 aylık kullanım süresi vardır. Adaylar bu belgeyi aldıktan 3 ay içinde vize başvurusunu tamamlamalıdırlar. 3 ayı geçen adaylar bu belgenin yenilenmesi talebinde bulunabilirler.
Bu vize türüyle orada hazır kurulmuş bir işe ortak olamazsınız.
Bu vize türüyle yanınızda eşiniz, partneriniz (2 yıl birlikteliği kanıtlanan) ve 18 yaş altı çocuklarınızı getirebilirsiniz. Eşiniz ve partneriniz yasal çalışma iznine tabii olup istediği işlerde çalışabilir. Çocuklarınız ücretsiz eğitim avantajlarından yararlanabilecektir.
Innovator Vizesine başvuru yapabilmek için B2 seviyesinde İngilizce Bilgisine sahip olmak gerekmektedir. (CEFR seviyelerine göre). Bunu IELTS (SELTS)gibi resmi sınavlara girerek kanıtlamalısınız. İngilizce Testler ile ilgili başvuru merkezleri ve daha detaylı bilgi için tıklayınız.
İngilizce seviyenizi SELT (Secure English Language Test) test sonucu ile göstermelisiniz. ILETS UKVI ve IELTS Life Skills testleri bu vize türü için geçerli testlerdendir. Bu sınavlara ve bu sınalar için Türkiye’de yetkilendirilmiş sınav merkezlerinin birisinden alabilirsiniz. (Bu sınavlardan dan en az 5,5 – 6,5 aralığında bir puan almanız gerekmektedir). Yetkilendirilmiş sınav merkezleri listesine ulaşmak için tıklayınız.
Start up / Innovator Vizesine başvuracak adaylara tavisyemiz şu 2 sınavdan birisine girip konuşma, dinleme, yazma ve okuma testlerinden en az B2 sonucu almalarıdır;
IELTS for UKVI ya da IELTS Life Skills
NARIC- ENIC/ECCTIS Diploma Denklik Başvurusu
Ek olarak bu vize türüne başvurmadan önce mevcut diplomanızı eski adıyla NARIC olan İngiltere Denklik Kurumu ENIC/ECCTIS den onaylatmanız işlem süreçlerinizi hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
Türkiye’de okuduğunuz üniversitenin dili İngilizce ise ve Türkiye’de okuduğunuz üniversitenin eski adıyla NARIC yeni adıyla ENIC/ECCTIS (İngiltere Denklik Kurumu) onayı var ise bu İngilizce şartından muaf oluyorsunuz.
Türkiye’de eğitim gördüğünüz üniversitenin dili İngilizce ama ENIC den onayı yoksa siz kendinizde direk diploma denkliği için ENIC’e başvurabilirsiniz. Bu başvurunuz onaylandığında, ki çoğu zaman onaylanıyor, İngilizce şartından yine muaf olabilirsiniz.
Ek olarak ENIC/ECCTIS’ e onaylatılmış bir diploma ile çok daha rahat iş araştırması yapılabilmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı ilk aşama olarak diplomalarınızı ve sertifikalarınızı ENIC’e onaylatmanızı ısrarla tavsiye ediyoruz.
ENIC diploma denklik başvurusu konusunda da danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
ENIC diploma denkliği ENIC ’e başvurduktan yaklaşık 2-3 hafta sonra sonuçlanmaktadır.
ENIC’e başvuru ücreti £49.50+VAT (£60.00) (Altmış Sterlin kadar tutmaktadır). Bu ücretin yanında kargo vb. masraflar da ilave olarak ödenmektedir.
ENIC/ECCTIS denklik ve İngilizce yeterlilik başvuru sayfası için tıklayınız.
ENIC/ECCTIS diploma denklik başvurusu konusunda da danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Innovator Vizesi başvuruları Türkiye’den yapıldığında 3-5 hafatada, İngiltere’den yapıldığında 8-10 haftada sonuçlanmaktadır.
Innovator Vizesi puanlama kriterleri aşağıdaki gibidir:
Innovator vize başvurusu da tıpkı Start up vizesi gibi belirli puanlama kriterlerine göre değerlendirilmektedir. Innovator vizesi değerlendirilirken başvurunuzun onaylanması için uygulanan puanlamadan en az 70 puan almalısınız. Tüm adayları ilgilendiren Finansal ve İngilizce yeterlilik kriterlerinin yanında yeni kurulacak iş ve hali hazırda kurulmuş bir iş olarak 3 farklı puanlama kriteri vardır. Bu 3 kategoriden adayla ilgili olan kısımlar toplanarak 70 puana ulaşılması gerekmektedir.
Innovator Vizesine başvurcak adayların başvuruları şu puan kriterleri ele alınarak değerlendirilmektedir;
Tüm Başvuru Sahipleri:
B2 İngilizce Seviyesi : 10 Puan
Finansal Durum : 10 Puan
Yeni İşletme Kuranlar için Puanlama;
İş Planı: 10 Puan
Kuracağınız işin yenilikçi ve uygulanabilir olması: 20 Puan
£50.000 yatırım kanıtı: 20 Puan
Faal olarak işine başlamış olanlara uygulanan puanlama;
Başvuru sahibinin önceki izni Innovator, Start-up veya Tier 1 (Graduate Entrepreneur)- vize türlerinde ve Home Office ve Endorsing Body tarafından onaylanmış ise: 10 Puan
Kurulan işin tam da iş planında bahsedildiği gibi özgün iş üzerinde faal olarak gösterilmesi: 20 Puan
İş sahibinin işi ile ilğili işleri günlük olarak takip ettiğinin ve işinde faal olduğunun kanıtı: 20 Puan
Toplam: 70 Puan
Innovator Vizesi için Gerekli Sermaye
Innovator Vizesine başvuru yapıp yeni bir iş kurmak için en az £50.000 yatırım fonuna sahip olmanız gerecek ve bu finansmanı nereden nasıl elde ettiğinizi yani kaynağını kanıtlamanız gerekmektedir. Start up vizesinden de bu vize türübne geçerken yeni bir iş kurulumu gerçekleşeceği için bu finansal durumu göstermek zorundasınız.
Diğer önemli bir konu ise eğer daha önceden Start up ya da Innovator onayınız var ve siz bu süreçte daimi oturum izni almış iseniz ve hali hazırda işiniz aktif ise bu finansal durumu göstermek zorunda değilsiniz.
Not: Bu vizeye birden çok kişiyle ortak olarak başvuru yapabiilir ve diğer Innovator başvuru sahipleriyle bir ekip oluşturabilirsiniz, ancak aynı yatırım fonlarını paylaşamazsınız. Başvurunuzda her Innovator başvuru sahibinin £50.000 tutarında yatırım göstermesi gerekmektedir. Örneğin, 2 Innovator başvurunuz varsa, ekibinizin yatırım yapmak için £100.000 göstermesi gerekir.
Bu yatırım miktarına ek olarak;
Bu vizeye başvuran adayın hesabında başvuru tarihinden en az 28 gün kalana kadar 1.270 Sterlin parası olmalıdır. Bu miktarda paranın vize başvuru gününe kadar bankada en az 28 gündür kaldığını kanıtlamalısınız. Sizinle beraber eş, partner ve çocuklar da başvuru yapacaksa eş ve partner için £285, ilk çocuk için £315 ve sonraki her çocuk içinde £200 ek paraları bu £1.270 ne eklemelisiniz.
Örnek olarak siz, eşiniz ve 2 çocuğunuz ile beraber başvuru yapacaksanız: £1.270 + £285 + £315 + £200: Toplam: £2.070. Bu para sizin ya da eşinizin banka hesabında gösterilebilir.
Birden fazla adayın aynı iş başlığı altında başvurması durumunda her bir aday bu yukarıdaki maddi gereksinimleri ve kanıtları kendi hesabıyla göstermelidir.
Innovator Vizesi Başvuru Ücretleri:
Kişi başı vize başvuru ücreti: £1,021 dir.
İngiltere’den yapılan vize başvuru, değişimi ve uzatma başvurularının ücretleri ise kişi başı: £1,277 dir.
Not: Türk Vatandaşlarına £55 indirim uygulanmaktadır. Bu indirim sadece Ana başvuru sahibine uygulanmaktadır Ana başvuru sahibinin eş ve çocukları normal vize ücreti ödemektedirler.
Örnek 1 Çocuklu Aile Vize Başvuru Ücreti:
Ana Başvuru Sahibi: £1,021-55: £966
Eş Başvuru Ücreti: £1,021
Çocuk Başvuru Ücreti : £1,021
£966+£1,021+£1,021 : £3,008
TOPLAM : £3,008 (Sadece vize başvuru ücretidir. Buna Toplam haracanak tutarı heseplamak için IHS ücretleri de dahil edilmelidir).
Not: Birden fazla adayın aynı iş başlığı altında başvurması durumunda her bir aday kendisi ve ailesi için gerekli vize ücretlerini ayrı ayrı ödemelidir.
IHS Ücretleri Hakkında
Innovator vizesine başvuran her aday IHS / Immigration Health Surcharge – Göçmen Sağlık Ek Ücretleri ni de ödemelidir. Bu ücret her yıl için £624 dir ve tüm aile bireylerinin başvurusunda ödenmelidir.
Innovator vizesi 3 yıl verildiği için IHS ücreti de 3 yıllık olarak £624×3: £1.872 (Sterlin) olarak dolar kuru üzerinden ödenmektedir.
Not: Birden fazla adayın aynı iş başlığı altında başvurması durumunda her bir aday kendisi ve ailesi için gerekli IHS ücretlerini ayrı ayrı ödemelidir. IHS ödemeleri otomatik olarak başvuru formunun dolumunu müteakip vize ücretlerinden önce ödenmektedir.
IHS ücretleri vize alınamaması durumlarında geri iadesi alınabilen ücretlerdir. IHS ücret iadesi ile ilgili bilgiler için tıklayınız.
Tek kişilik başvuru için örnek vize ve IHS ücreti hesaplama:
Tek kişilik başvuru için:
Vize ücreti: £966
IHS ücreti : £1.872
TOPLAM: £2.838
Innovator vizesi Aile başvurusu örnek vize ve IHS ücretleri hesaplama;
3 Kişilik Toplam Vize Ücreti : £966+£1,021+£1,021 : £3,008
3 Kişilik IHS ücreti (2 yıllık): £1.872 x 3: £5,616
1 Çocuklu Bir Ailenin Toplam Vize Başvuru ve IHS Maliyeti: £8.624
Not: IHS ücreti, yaş, başvuru tarihi, İngiltere’de geçirilecek süre ve asıl başvuru sahibine verilen oturum izni süresine göre değişkenlik gösterebilmektedir. 18 Yaş altından biraz daha düşük ücret alınabilmektedir.
Innovator Vizesi İş Planı ve Endorsment Body / Onay Kurumu Hakkında Bilgiler
Innovator Vizesine başvurmak için detaylı ve özgün hazırlanmış bir iş planınız olmalıdır. Bu iş planı başvuru yapacağınız mesleğin uzmanları tarafından incelenip onaylanacağı için planınızı danışmana hazırlatsanız bile sizin de plan hazırlığına mesleki jargon ve teknik destek anlamında %80 müdahil olmanız gerekmektedir. Diğer türlü mesleki bilgi ve beceri plana tam olarak yansıtılmayacağı için onay alamama olasılığınız yükselecektir. Bazı onay kurumları iş planı hazırlama ya da hata düzeltme konusunda da ücretli hizmet verebilmektedirler.
İş planının detayları İngiltere hükümetinin seçtiği sizin alanınızda uzman üniversite veya özel kuruluşlar tarafından incelenmekte olup bazı kuruluşlar iş planının incelemesi için ek ücret talep edebilmektedir. Bu kurumların ücretleri başta aldıkları kayıt, plan üzerinde çalışma ve süreç yönetimi ücretleri olarak üç’e ayrılabilmekte ve ilk iş planı başlığını denetim için kayıt ücretleri £100 başlamakta ve onay kurumuna göre değişkenlik göstermektedir. Kimi onay kurumları plan değerlendirme ücretleri için saatlik £25-60 civarında ücret talep etmekte kimileri ise tek bir ücretle bunu yapmaktadırlar. Bu onay kurumlarından bazıları iş planı da hazırlamakta veya hazırlayan başka kurumlara yönlendirmektedirler. Bu iş planlarının ortalama maliyeti de £1,500 ile £3,500 arasında olmaktadır.
Tüm bunların yanında Onay kurumlarının çoğu sizden yıllık bazda ve 2 yıllık vizenizin süresini kapsayacak kadar üyelik ya da süreç takip ücretleri talep edebilmektedirler. Bu ücretler bazen peşin bazen 1 yıllık ve bazen de 2 yıllık olarak aylık taksitlere bölünerek talep edilmektedir. Genelde Onay kurumuna göre bu ücretler değişkenlik göstermekle beraber toplamda 2 yıl için £5,000 ile £24,000 ortalamasında olmaktadır. Onay kurumlarının geneli bu ücreti ilk yılda 12 taksit yaparak aylık bazda sizden talep etmektedirler. Durum böyle olunca Onay kurumuna aylık ortalama ödemeniz £350 ile £1,200 arasında olmaktadır. Tabi iş başlıkları çok ilginç olup onay kurumunun ya da dış sponsor desteği alanlar bu ücretlerden genelde muaf olmaktadırlar.
Home Office genelde her bir onay kurumuna yılda 20-25 onay hakı vermekte ve ücretsiz çalışan onay kurumları da çok hızlı bir şekilde dolmakta ve dolu oldukları dönemlerde yeni başvuru almamaktadırlar. Adayların çoğu bu iş planı detayları ile ilgili konuşulmak üzere bu kurum ve kuruluşlar tarafından aranabilmektedir. Mülakat tarzı bir arama yapılmakta ve size yapacağınız işin detayları hakkında sorular sorulmaktadır.
İş planınızı onaylayan kurum vizeniz onaylandıktan ve İngiltere’ye gittikten sonra sizinle istediği aralıklarla iletişime geçip iş kurulum süreçlerinizi takip etmektedir. Home Office bu kurumlardan onayladıkları kişileri ülkeye girişlerinin ve iş kurulumu aşamasına başlamalarının en az 6. ayında, 12. ayında ve 24. ayında (Cehckpoints) iritabata geçerek iş kurum ve geliştirme süreçleri ile ilğili bilgi almalarını ve rapor tutmalarını istemektedir. Bu takip sırasında Onay kurumu eğer iş kurulumu ile ilğili olumsuz konulara rast gelirse bu durumları Home Office bildirmektedir. Duruma göre de verdiği onayı çekerek vizenizin iptaline kadar sebep olabilmektedir.
Innovator Vizesi Endorsment Body Onay Süreci
Burda Onay Kurumlarının Bu vize türündeki konumunu, bu iş için kendinize gerekli bütçeyi oluşturmak ve tüm bunlara göre bu vize üzerinden başvuruya karar vermek açısından, onay kurumlarının çalışma mantığını aşama aşama özetlemek istiyoruz.
Birinci Aşama : Başta Bir Onay Kurumu Seçip O onay kurumunun size sağladığı ya da kendinizin hazırladığı bir iş planı ön şablon taslağı doldurulur. Bu işlemi kendinizin ya da danışmanınızla beraber anlaşılır biçimde hazırladığı Power Point / Pitch Deck sunumları ile yapmanız daha iyi olacaktır. Bu şablon ve pitch decklere yapılacak işin özeti ve tabiki can alıcı noktaları yazılır ve onay kurumuna detaylı hazırlanmış bir CV/Özgemişiniz ile beraber gönderilir. Bu ön değerlendirme için onay kurumu genelde bir ücret talep eder. Bu aşamada onay kurumu size başvurunuzla ilgili olumlu ya da olumsuz dönüş sağlar.
İkinci Aşama: Onay kurumu kuracağınız iş başlığının vize koşullarına uyduğuna ikna olursa size bu iş başlığında bir plan hazırlayabileceğinizi yazan bir ön onay bilgilendirmesi yapmaktadır. Bu bilgilendirmeyi takiben sizde onay kurumuna iş planınızı tamamlayıp gönderiyorsunuz. Bu aşamada da onay kurumu sizden ya ücretli üyelik ya da iş planı kontrol ücreti talep etmektedir.
Üçüncü Aşama:İş planınıza onay kurumu ya onay vermekte ya da eksikleri düzeltmeniz için size geri göndermektedir. Eksikleri düzeltilen iş planı onayı için de eğer daha önceden ücret alınmadıysa onay kurumu sizden onay öncesi bu ücreti talep etmektedir. Ücret ödemesini takiben de size bir onay mektubu göndermektedir. Bu ücretler Onay kurumuna göre değişkenlik göstermekte olup yukarıda açıklanmıştır. Sizde elinize gelen onay bilgilendirmesi ve mektubu ile vizeye başvuru yapıp sürecin Türkiye ayağını tamamlamış olursunuz.
Dördüncü Aşama: Vizenizi aldıktan sonra İngiltere’ye gidip iş kurulum aşamalarında da bu onay kurumu sizi denetlemekte ve sizden aylık bazda ödemeler talep etmektedir. Aylık ödemeler onay kurumuna göre değişkenlik göstermekte olup bu ücret aylık 24 ay boyunca £1.000 hatta £1.200 kadar çıkabilmektedir.
Innovator Vizesi Sonrası Daimi Oturum (Settlement) Başvurusunda İstenen Şartlar
İster Start up vizesinden Innovator Vizesine geçiş yapmış olun ister direk Innovator vizesiyle İngiltereye gelmiş olun, tüm gerekli oturum uzatmalarıdan sonra daimi oturum iznine (Settlement) başvuruken aşağıda belirtilen şartları sağlamış olmanız gerekmektedir. Bu şartlardan en az ikisinin sağlandığını da devamlı iritbat halinde olduğunuz Onay kurumundan alacağınız bir mektupla mümkün olmaktadır.
Onay Kurumu yani Endorsment Body, Sürekli oturum izni başvurunuzda size vereceği ona mektubunda işinşizle ilgili olarak aşağıdakilerden en az ikisini elde ettiğinizi onay mektubunda teyit etmelidir:
• İşe en az 50.000 £ yatırım yapılmış ve bu paradan iş planını ilerletmek için aktif olarak harcanmış olduğu.
• İşletmenin müşterilerinin sayısının son 3 yıl içinde en az iki katına çıktığını ve şu anda benzer ana ürün veya hizmetler sunan diğer Birleşik Krallık işletmelerinin ortalama müşteri sayısından daha yüksek olduğunu.
• İşletmenin önemli araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmuş olmduğunu ve Birleşik Krallık’ta fikri mülkiyet koruması için başvurmuş olduğunuzu.
• İşletmenizin, hesapları tarafından kapsanan son tam yılda asgari yıllık £1 milyon gelir elde ettiğinizi.
• İşletmenizin, yurtdışına ihracattan en az £100.000 olmak üzere, hesapları tarafından kapsanan son tam yılda asgari yıllık 500.000 £ gelir elde ediyor olduğunuzu.
• İşletmenizin yerleşik oturum iznine sahip işçiler için en az 10 tam zamanlı iş istahımı oluşturulduğunu.
• İşletmenizin yerleşik oturum iznine sahip işçiler için en az 5 tam zamanlı işe eşdeğer bir iş istihdamı oluşturduğunu ve her işin yılda en az £25.000 ortalama maaşı verdiğinizi (brüt ücret, herhangi bir masraf hariç).
Yukarıdaki şartlardan en az 2 sini elde ettiğinizi kanıtlarsanız daimi oturum izniniz (Settlement) hızlı bir şekilde onaylanacaktır.
Not: İşinizde sizden başka ortaklarınız varsa, 2. kişi için de aynı şekilde ya farklı 2 başlık gösterilmeli (Toplamda 4 başlık olmuş oluyor) ya da aynı başlıkların durumunu 2 ye katalayarak göstermelisiniz (Mesela 10 kişilik istihdam 20 kişi olmalı). Tabi bunu onay kurumundan alıncak belgeyle de kanıtlamak gerekmektedir.
Danışmanlık Süreci ve Ücretimiz:
Danışmanlık sürecimizi şu şekilde 6 aşamada işletiyoruz;
Her aşama için o aşamanın ücretini ayrı ayrı ya da toplam olarak başvuru sahibi ile anlaşarak belirliyoruz. Kısacası danışmanlık ücretimizi de tamamen koşullarınız, iş başlığınız ve hangi süreçlerle ilgili, hangi aşamalarda bizden yardım almanıza bağlı olarak belirliyoruz.
İş planı hazırlanmasında bizimle beraber yol alacak girişimciler için özel düşük fiyatlar teklif edebilmekteyiz.
İngiltere Start-up vizesi için gerekli tüm yeminli tercümelerinizi de uygun fiyatlara yapmaktayız.
Her aşamada sizlere ücretsiz bilgi sunabiliriz. Bizimle her türlü soru için iletişime geçebilirsiniz.
İletişim Bilgilerimiz;
Belge Tercümeleri
Başvurularınızda sunacağınız evrakların tamamının İngilizce’ye tercüme edilmiş olması gerekmektedir. Bu tercümelerde tercüme ediliş tarihi, tercüme eden tercümanın isimli mührü ve tercüme bürosunun iletişim bilgileri mutlaka olmalıdır. Firma olarak tüm belgelerinizi tam da İngiliz makamlarının istediği şekilde tercüme etmekteyiz. Genelde tercümeler direk e-mail ile pdf olarak sponsor firmaya ya da sisteme yüklendiği için Türkiye’nin herhangi bir yerinden de olsa tüm tercüme işlemlerinizi e-mail ortamında ileterek kolayca yapabilmekteyiz.
Firma olarak makul fiyatlara tüm tercüme işlemlerinizi yapmaktayız. Tercüme işlemleriniz için bizimle şu adreslerden iletişime geçebilirsiniz; (info@factconsultancy.com veya yedikitatercume@hotmail.com). Belgelerinizin tamamını aynı anda mail ile tarafımıza iletip toplu tercüme için indirimli teklif alabilirsiniz.
Belge görmeden maalesef tercüme teklifi verememekteyiz. Teklifler tarafımıza gönderilen belgelerin sayfa yoğunluğu değerlendirilerek verilmektedir.