5 May 2024

Amerika E-1 Tüccar / Ticari Vizesi

Aşağıdaki vize Türünde Danışmanlık Hizmetlerimizi Askıya Aldığımız için maalesef yardımcı olamıyoruz. !!!!!

sayfa bilgi amaçlıdır.

Amerika E-1 Tüccar / Ticari Vizesi

 

Bu yazımızda Amerika E1 Tüccar Vizesi ile ilgili detaylı bilgi vereceğiz. E1 vizesi, Türkiye ile Amerika’nın ticari anlaşmaları gereği her iki ülke arasında belli oranlarda ticari faaliyette bulunan firmaların Amerika’da Türkiye’deki firmalarının şubesini açabilmesine ve ticari faaliyetlerinin bir ayağının oradan da devam edebilmesine olanak tanıyan bir vize türüdür. E-1 vizesi özetle Amerika ile uluslararası ticaret yapmaya başlamış ve belli yol katetmiş firmaların Amerika’da şube açmasına olanak veren bir vize türüdür.

 

 

E1 Vizesi Amerika Birleşik Devleti ile Türkiye arasında 15 Şubat 1933 de imzalanan ticaret anlaşmasına göre Ticaret ile uğraşan Türk vatandaşlarının Amerika’da uluslararası ticari faaliyette bulunmasına olanak veren bir vize türüdür. Bu vize türü ile ilgili genel kılavuz bilgilerine US Department of State – Bruau of Counsular Affaris Linkinden ulaşabilirsiniz. 

E-1 Vizesi USCIS Detaylı Kılavuz Bilgilerine ulaşmak için Tıklayınız. 

 

Amerika E-2 Yatırımcı Vizesi ile ilgileniyorsanız bilgiler için buraya tıklayınız.

 

Gelin şimdi Amerika Tüccar E-1 Vizesinin şartlarının daha kolay ve net anlaşılır olması için madde madde özetleyelim;

 

Amerika E-1 Tüccar Vizesi Genel Şartları ve Koşulları

E1 Vizesine başvurmak için Türk Vatandaşı olma şartı vardır.

E1 Vizesine hali hazırda ABD ile uluslararası ticaret yapan ve yaptığı bu ticaretin (Her iki yöne de olabilir, ister ABD den Türkiye’ye mal akışı ister Türkiye’den ABD ye mal akışı şeklinde) en az yarısını (% 50 sini) ABD ile yapan firmalar başvuru yapabilir.

E1 Vizesine şirket sahipleri, ortakları, yöneticileri ve deneyimli işyeri çalışanları başvuru yapabilir.

E 1 Vizesi için yapılacak yatırımın normalde bir alt veya üst limiti belirtilmemiştir. Öte yandan yatırım ve ticaret hacminin 100.000 USD ve üzerinde olması vize memurunu vizenizin onaylanması için ikna etmesi açısından önemlidir. Bu rakam işin mahiyetine göre değişmekle birlikte teamüller bugüne kadar yatırım ve vizeye başvurmadan önceki ticaret hacminin vize memurunu etkilemesi için 100.000 USD üstü olması gerektiği yönünde seyir etmiştir.

Bu vizeye Amerika’da hali hazırda başka vize ile bulunan kişiler de change of status başlığı altında başvuru yapıp geçiş sağlayabilirler. Bu durumda kendilerine statü değişikliği verilir. Eğer Türkiye’ye hiç gelme niyetleri yoksa bu statü değişikliği ile ve bunu zamanı geldikçe uzatarak işleri devam ettiği müddetçe ABD de yasal olarak ikamet edebilirler. Türkiye’ye gelmek isteyenler geldiklerinde geri dönebilmek için  Türkiye’deki ABD konsolosluklarına yeni evraklarla başvuru yapıp E1 vizesini almak zorundadırlar. ABD den verilen statü değişikliği her iki yılda bir uzatılırken Türkiye’den alınan vize 5 yıllık verilmektedir. Bu yüzden ve sonradan risk oluşturmama açısından ilk başta E1 vizesi başvurusunun Türkiye’den yapılması daha da avantajlı olacaktır.

E1 vizesi sahibine ABD ye her girişte 2 yılık oturum basılır.

Bu vize türüyle ABD de Green Card gibi  yılda 6 ay ikamet zorunluluğu yoktur. İstediğiniz kadar ABD de kalabilir ve dış ülkelere seyahat edebilirsiniz. Yani Türkiye’ye gelip 1-2 yıl kalsanız sonra geri gitseniz vizenizin geçerliliğinde herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Tabii ki söz konusu işinizin faaliyetlerinin devam etmesi şartıyla.

E1 Vizesiyle eş ve 21 yaş altı çocuklarınızı yanınızda getirebilirsiniz. Eşinizin çalışma izni olup kendi işini kurmakta dahil olmak üzere her türlü işlerde çalışma izni verilmektedir. 21 yaş altı çocuklarınız devlet okullarından istifade edebilmekte fakat çalışma izni alamamaktadırlar. 21 yaş altı çocuklar 21 yaşına ulaştıklarında E1 statüleri biteceğinden başka statülere geçmesi önerilir.

2021 yılı son aylarında yapılan değişikliğe göre (mahkeme kararı) artık E1-E2 ve L-1 vize sahibi kişilerin eşleri ABD ye gittiklerinde çalışma izni başvurusu yapmadan otomatik olarak çalışma iznine sahip olacaklardır. (Buna uzatma başvuruları da dahildir).

E1 vizesi sahipleri kendi işlerinden başka işlerde çalışamazlar.

E1 Vizesine söz konusu şirketin sahipleri, ortakları, müdür ve yöneticileri ve iş ile ilgili deneyime sahip vasıflı işçileri de ek olarak başvuru yapabilirler. Başvuru yapılacak kişilerin sayısı tamamen işin mahiyeti, gerekliliği ve hacmi ile direk doğrudan orantılıdır. Vasıfsız işçiler bu vizeye başvuru yapamaz.

E1 Vizesinin diğer önemli bir aşaması ise iş planı hazırlanma aşamasıdır. Yapılan işin mahiyeti, başvuru anına kadar olan satışları ve sonrası 5 yılda beklenen satışları, ürün yelpazesini, çalışan ve  çalıştırılacak işçilerin sayısını ve ABD ye olacak muhtemel ekonomik katkılarını da içeren detaylı bir iş planı hazırlanıp konsolosluğa sunulmalıdır. (Bu iş planı hazırlığı konusunda danışmanlık hizmetimizden yaralanabilirsiniz).

E1 vizesi başvurularında gösterilecek yatırımın ne kadar olacağı konusuna açıklık getirmeye çalışacak olursak; USCIS web sayfasında geçen substantial terimi bu vize türünde önem arz etmektedir. USCIS web sayfasında söz konusu paragraf şu şekilde geçmektedir; ” Substantial trade generally refers to an amount of trade sufficient to ensure a continuous flow of international trade items between the United States and the treaty country. The continuous flow contemplates numerous transactions over time. There is no minimum requirement regarding the monetary value or volume of each transaction.” 

Bunu kelime kelime olmasa da şu şekilde tercüme edebiliriz;
“Yeterli/İkna edici (Substantial) uluslararası ticaret, Amerika ile uluslararası ticaret anlaşmalı iki ülke arasındaki ürünlerin sürekli akışının sağlandığı bir ticaret miktarını ifade eder. Sürekli akış zaman içerisinde çok sayıda ticari alışverişi durumunu düşündürür. Her işlemin parasal değeri veya hacmi ile ilgili minimum bir gereklilik yoktur”

Buradan da görüldüğü gibi başvuru yapacak firmanın belli seviyede ticaret hacmini yakalamış ve bunun süreklilik arz ettiğini kanıtlamış olması gerekmektedir.

Burada önemli olan diğer bir hususta karşılıklı satış yapılan firma adetlerinin 1 den fazla olmasıdır. Sadece 1 firma ile uluslararası alışveriş göstermek bunun anlaşmalı bir alışveriş olduğu kanısını uyandıracağından mümkün mertebe yapılan ticaretin 2 veya daha fazla firma ile olduğunu göstermek gerekmektedir.

E1 Vizesi ABD de sahibine süresiz kalma imkanı vermez ama her süre bitiminde de uzatma için bir sınır yoktur. İşiniz devam ettiği müddetçe uzatma başvuruları ile istediğiniz kadar ABD de kalabilirsiniz. Aile üyeleri de, eğer başka bir statüye geçmemişlerse, sizinle aynı sürelerde ABD de ikamet edebilirler. Bu her 5 yılda bir yapılan uzatma başvurularında tekrardan iş planı vb. hazırlanmalı ve geçmişte hedeflenip elde edilen durumlar ve bu doğrultuda iş için gelecek öngörüleri itina ile sunulmaldır.

E1 / E1 vize başvuruları genelde 6 ile 10 hafta arasında sonuçlanmaktadır.

Başvuru öncesi gerekli formlar doldurulup diğer belgeler ile konsolosluga mail atılmaktadır. Konsolosluk inceleme sonrası size randevü vermekte ve vize görüşmesine çağırmaktadır. Bu görüşmede size sunulan iş planı ve evraklar hakkında sorular sorularak başvuru doyanıza ve işinize olan hakimeyetiniz ölçülmektedir.

 

 

E1 Vizesi süreçlerinin nasıl başladığı yönünde çok soru sorulması ve kafaların biraz karışık olmasından dolayı size süreçleri bir hikaye örneği üzerinden anlatmaya çalışalım;

E1 / E2 Vizesi Süreçleri / Senaryo Hikaye Örneği

Ahmet bey Türkiye’de tekstil işi ile uğraşmaktadır ve daha öncesinden bir kaç defa Amerika’ya gidip gelmiş ve bu gidip gelişlerde orada tekstil işi yapan bir kaç mağaza yöneticisi ile tanışmıştır. Bu mağaza yöneticilerine kendi sattığı ürünleri göstermiş ve ilk başlarda az da olsa sipariş almaya başlamıştır. ABD ye bir gidişinde orada daha sonra iş kuracağını planladığı için girişte vize memuruna ticari faaliyet için geldiğini söylemiş ve pasaportuna B1 mührü vurdurmuş ve bir şirket kurulumu gerçekleştirmiştir. (ABD için alınan turist vizesi B1/B2 şeklinde verilir, B1 Ticareti B2 ise Turizmi simgeler).  Türkiye’ye döndükten sonra bu firmalara belirli aralıklarla ürün göndermiş ve ilk yıl ABD’ye gönderdiği ürün hacmi Türkiye’deki firmasının toplam satışının %50 sine ulaşarak 100 bin doları geçmiştir. Bu sattığı ürünlerin faturalarını ABD de daha önce kurduğu firma üzerinde de kesmiş ve kendi dosyasını oluşturmaya başlamıştır. Tüm bu işlemleri hem kendisi hem de oradan daha önce anlaştığı bir muhasebeci ile gerçekleştirmiştir. Ahmet bey daha sonra ABD den daha fazla firmaya ulaşmak ve satışlarını artırmak için ABD de bir ofis ve depo kiralamayı düşünmüş ve bunun için de en uygun yolun E1 vizesi olduğunu görmüştür. Şu ana kadar yaptığı ticaret hacmi zaten bunun gerekli olduğunu da kanıtlamıştır. Bu durumda Ahmet bey ilerideki 5 yılda öngörülen işinin ilk yıl 150-200 bin Dolara sonraki yıllarda da katlanarak gideceği konusunda bir iş planı hazırlamış ve kendisi ve bir üst düzey çalışanı ile E1 vizesine başvurmaya karar vermiştir. Daha önce yaptığı satışların faturalarını, gümrük vb. evrakların kopyalarını, ABD den çalıştığı firmalardan aldığı referans yazılarını, oradaki satışlarda ödediği vergi vb. tüm belgeleri ve tüm banka dökümlerini, detaylı hazırlanmış bir iş planıyla toparlayıp E1 vizesine bir çalışanı ile başvurmuş ve vizesini almıştır. Daha sonra ABD ye gidip ofisini ve deposunu açmış işine başlamıştır. ABD de birkaç ayda düzenini kurmuş ve eşi ile 21 yaş altı 2 çocuğu için de başvuru yapmış ve onları da yanına almıştır. Eşi başlarda vasıfsız işlerde çalışmış ve o arada da İngilizce kurslara giderek İngilizcesini hayli geliştirmiş ve mesleği olan çocuk gelişiminde 2 yıllık yüksek lisans yapmış ve sonunda kendi kreşini açmıştır. Daha sonra da orada E1 vize statülerini değiştirip eğitim alan çocuklarına bu kreşte iş imkanı sağlamış ve onların statülerini değiştirmeyi başararak sonunda Green Card almalarını sağlayarak 21 yaş sonrası için ülkede kalabilmelerini sağlamıştır.

Not 1: E2 vizesinde de takriben yukarıda anlatılan hikayedeki aynı yol izlenmekte olup tek fark orada B1 vizesi mührü ile girildiğinde faal olarak çalışan bir fimanın ya tamamı ya da %50 si satın alınarak yatırım gösterilmektedir.

Not 2: Ahmet beyin hiç ABD ye gitmemiş biri olduğu ve oraya gitmeden iki ülke arasında yukarıdaki şartları sağlayan ithalat ya da ihracat yaptığını düşündüğümüzde bu durumdaki tek fark orada daha önceden kendi adına açılmayan bir firma olmasıdır. Bu durumda Ahmet bey ya orada çalıştığı firmalardan davetiye alarak Türkiye’den B1/B2 vizesi alacak ve ABD ye giderek bir firma açılışı yapacak ya da hiç firma açılışı yapmadan direk tüm ticari faaliyet belgelerini ve iş planını hazırlayarak direk E1 vizesine Türkiye’den başvuru yapabilecektir.

Not 3: Yapılan ticaret ABD den alınan ürünler ya da ABD ye satılan ürünler şeklinde de olabilir. Yani E1 Vizesine başvuru yapacak firmanın ya ABD ye ürün satması ya da ABD den ürün alması yeterli olmaktadır. Tabii ki bunun yanında yapılan ticaretin başvuran firmanın toplam satış ya da alış miktarının en az %50 sini oluşturmasıdır.

 

E1 / E2 Vizesi İş Planı

E1 ve E2 vizeleri başvurularında detaylı hazırlanmış bir iş planı sunulmalıdır. (İş Planı Detayı İçin Tıklayınız). Bu iş planı öyle hazırlanmalı ki planı değerlendirecek vize memuru hem plan hem de içerikte geçen detaylar konusunda ikna edilmelidir. E1 – E2 vizesi iş planları yapılacak işin başlığı ve niteliğine göre başvuru yapacak firmaya özgün bir şekilde hazırlanmalıdır. Firma olarak iş planı hazırlığı konusunda da siz değerli müşterilerimize danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

E1 / E2 vizesi için hazırlanması gereken iş planında olmazda olmaz başlıklar şu şekildedir;

Öncelikle E1 / E2 Vizeleri için hazılanacak plan 5 yıllık olmalıdır.

Firma tanıtımı; yönetici, müdür, ortak ve çalışan listeleri ve bunların maaşları ve pozisyonlarını gösterir detaylar.

Firmanın sattığı ürünlerin tanıtımı; satılan ya da alınan ürünlerin detayları ve fiyatları.

Firmanın finansal durumunu gösterir detaylar.

Firmanın Vergi ödemeleri (Hem Türkiye hem de ABD deki)

Swot Analizi.

Start up maliyetleri.

Hali hazıra iş yapılan müşteri ya da alıcı firma ve Potansiyel müşteri mektupları.

E1 vizesi için hazırlanacak iş planının içeriği yukarıdakilerle sınırlı olmamakla birlikte, konsolosluğun web sayfasında açıklanan şu bilgileri de içermelidir;

Önümüzdeki 5 sene için Kar/Zarar öngörülerini de içeren detaylı bir iş planı. Şirketin hem güncel hem ileriye yönelik gelir getirme potansiyelinin net bir şekilde açıklanması gerekmektedir. Şirket gelirleri, yatırımcı ve ailesinin geçimini sağlamanın ötesine geçmeli, Amerikan ekonomisine hatırı sayılır katkıda bulunmalıdır.

E1/E2 Vizesi için hazırlanacak iş planı için daha detaylı bilgi almak için web sayfamızın; “Amerika E1/E2 İş Planı” kısmına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

E1 Vizesi Başvuru Ücretleri

E1 / E2 Vizelerinin başvuru ücreti 250 ABD dolarıdır ve bu ücretin geri iadesi yoktur.

 

E1 / E2 Vizesi için Doldurulması Gereken Vize Başvuru Formları

DS 160 ve DS-156 E formlarıdır; Bu ve diğer bazı ABD vize başvuru formlarına ulaşmak için tıklayınız. 

Doldurulmuş DS-160 vize başvuru formunun barkod sayfası (aile bireyleri dahil olmak üzere her başvuru sahibi için doldurulmalıdır);

Asıl başvuru sahibi için doldurulmuş DS-156E formu;

Avukat veya resmi temsil hakkı bulunan kişi adına doldurulmuş G-28 formu (varsa). Formdaki iletişim bilgileri kısmına mutlaka e-posta adresi yazılmalıdır ve tüm sorular eksiksiz cevaplanmalıdır.

 

 

Amerika E1 / E2 Vizesi Başvurusunda Sunulması Gereken Evrak Listesi

E1 / E2 Vize başvurularında aşağıdaki evraklar sunulmalıdır. Şunu da cunutmamak gerekir ki her başvurunun kendine has özel ayrı evrakları mutlaka olmaktadır. O yüzden başvurunuzla ilgili olabileceğini düşündüğünüz tüm evrakları başvurunuza eklemelisiniz.

Genel olarak sunulması gereken evrak listesi ABD konsolosluğunun web sayfasındaki şu linkte mevcuttur; E1 Vizesi Gerekli Evrak Listesi 

Özet Olarak Şu evraklar sunulmalıdır;

DS 160 Vize Başvuru Formu

DS 156 Formu,

5 yıllık İş Planı

Pasaport

Nufus Kayıt Örnegi

Sabıka Kaydı

Evlilik Cüzdanı – Varsa Boşanma Belgeleri

Hem ön yazı dilekeçesi hem de İş bitimi- vize bitimi merika dan döneceğine dair taahhüt dilekçesi.

Vergi ödemelerini gösterir belgeler.

Başvuru yapanların özgeçmişleri ve detaylı anlatılmış işe olan uygunluklarını gösterir ön yazı-dilekçe.

Şirkette çalışanların maaş bordroları.

Şirketin ortaklıkları, mülkiyetleri, hisseleri, varsa borsa senetleri, hisse sahiplerine ait pasaport kopyaları vb. şirket ile ilgili akla gelen tüm belgeler gösterilmelidir.

 

Not: E1 Vizesi için konsolosluğa verilecek evrakların tamamının yeminli bir tercüman tarafından tercüme edilmesi gerekmektedir. Firma olarak tüm tercüme işlemlerinizi itina ile yapmaktayız.

 

Belge Tercümeleri

Başvurularınızda  sunacağınız evrakların tamamının İngilizce’ye tercüme edilmiş olması gerekmektedir. Bu tercümelerde tercüme ediliş tarihi, tercüme eden tercümanın isimli mührü ve tercüme bürosunun iletişim bilgileri ve tercümanın tercüman tutanağı mutlaka olmalıdır. Firma olarak tüm belgelerinizi tam da Amerikan konsolosluğunun istediği şekilde tercüme etmekteyiz. Tercümelerinizi konsolosluğa daha rahat bir şekilde mail ortamında gönderebilmeniz için hem pdf formatında hem de vize görüşmesinde yanınızda olması açısından orjinal halleriyle tarafınıza teslim etmekteyiz.

Tercüme işlemleriniz için bizimle şu adresten iletişime geçebilirsiniz; yedikitatercume@hotmail.com). Belgelerinizin tamamını aynı anda mail ile tarafımıza iletip toplu tercüme için indirimli teklif alabilirsiniz.

Belge görmeden maalesef tercüme teklifi verememekteyiz. Teklifler tarafımıza gönderilen belgelerin sayfa yoğunluğu değerlendirilerek verilmektedir.

 

Danışmanlık Hizmetimiz 

E1 ve E2 Vizelerinde sizlere her aşamada danışmanlık  verebiliriz. Genelde danışmanlık sürecimiz iş planı hazırlığı da dahil tüm süreçleri kapsamakta ve süreci başvuru sahipleri ile koordinasyon içinde tamamlamaktayız. Ücretlendirmelerimizi makul bir oranda belirliyor ve siz değerli yatırımcılara profesyonel danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Sizde E1/E2 Vizeniz için profesyonel bir danışman arıyorsanız bizimle aşağıdaki iletişim araçları ile iletişime geçebilirsiniz.

Not: Danışmanlarımız uzun yıllar ABD de iş ve yaşam deneyimlerine sahip yıllardır göçmenlik ve vize konularında danışmanlık veren özgeçmişlere sahiptirler.

 

İletişim Bilgilerimiz; 

 

 

Sayfa Başı