5 May 2024

İngiltere Skilled Worker Vizesi

Aşağıdaki Vize Türünde Danışmanlık Hizmetlerimizi Askıya Aldığımız İçin Maalesef Yardımcı Olamıyoruz.

Sayfa Bilgi Amaçlıdır.

 

İngiltere Skilled Worker Visa – İngiltere Nitelikli İşçi Vizesi

Avrupa Birliğinden ayrılma sürecinden hemen sonra devreye giren Skilled Woker Visa Kategorisi ile İngiliz hükümeti ülke içinde ihtiyaç duyulan alanlarda yurtdışından belirli şartları taşıyan işçi alımını kolaylaştırmak için bu vize türünü uygulamaya  koymuştur. Daha önceden bu vize türü Tier 2 (General) work visa olarak anılıyordu. Bu vize türüyle ilgili güncel bilgilere şu linkten ulaşabilirsiniz.

 

 

Önemli Not: Lütfen bu yazının tamamını okumadan bizimle iletişime geçmeyiniz. Burada yazan bilgileri tekrardan size telefonda WhatsApp üzerinden vermek hayli zaman almakta ve anlamsız olmaktadır.

Bu yeni sistemde puanlama usulü üzerinden hareket edilecek olup toplamda bu vizeye başvuran adaydan  70 puana (50+20) sahip olması talep edilecektir.

 

Puanlama Kriterleri Şu Şekildedir: 

Onaylı Sponsor Firmadan alınmış iş Teklifi : 20 Puan 

Becerinize – Mesleğinize Uygun Düzeyde iş Başlığı   : 20 Puan 

Gerekli İngilizce Seviyesi : 10 Puan 

Toplam: 50 (Buna ek olarak 20 puan da aşağıdaki kriterlerden sağlanmalıdır).

 

Yıllık £20,480 (minimum) – £23,039 Arası Maaşlı iş Teklifi : 0 Puan 

Yıllık £23,040 – £25,599 Arası Maaşlı İş Teklifi : 10 Puan

Yıllık iş başlığınıza uyumlu maaşlı İş Telifi : 20 Puan 

Shortage Occupation Başlığı Altındaki bir iş teklifi : 20 Puan 

Başvurulan Meslekle ilgili PhD mezuniyeti : 20 Puan

Başvurulan Meslekle ilgili STEM alanında PhD mezuniyeti :  20 Puan 

Ek Toplam  Puan: 20 Puan 

 

Toplam 50+20 : 70 Puan

 

Görüldüğü gibi bir iş teklifi ve alanında deneyimi olan, B1 seviyede de ve İngilizcesi olan ve buna ek olarak mesleği çok fazla ihtiyaç duyulan meslekler listesinde olan aday çok rahatlıkla 70 puanı tamamlayabilmektedir.

Puanlama Kriterleri ile ilgili güncel bilgilere bu linkten ulaşabilirsiniz.

Daha detaylı bilgilere geçmeden önce şunu hemen belirtmekte fayda var; Size sponsor olacak firmanın mutlaka bir sponsorluk belgesine sahip olması gerekmektedir. Sponsorluk belgesinin alım koşulları eskiye nazaran daha da kolaylaştırılmış ve bazı ücretlerin bu belge alımında sponsor firma tarafından ödenmesi gerekmektedir. Sponsorluk başvurusu ve koşullarıyla ilgili bilgilere ilerleyen satırlarda detaylı olarak değineceğiz. Şimdilik Skilled Workers Kategorileri hakkında bilgi verelim. Yukarıda da söylediğimiz gibi öncelikle alanında uzmanı olduğunuz mesleğin aşağıda verilecek olan iki kategoriden birinde bulunması gerekmektedir. Bunun için öncelikle bu iki listede mesleğinizin bulunup bulunmadığını kontrol etmenizde fayda var.

 

 

Skilled Workers Kategorileri: 

İngiltere’ye işçi alım kategorileri çok ihtiyaç duyulan ve genel anlamda ihtiyaç duyulan meslekler anlamında 2 başlık altında değerlendirilmektedir. Mesleginiz bu iki kategori listesinde bulunuyorsa bu vize türüne diğer şartları da tamamladığınız da başvuru yapabilirsiniz.

Shortage Occupations (Çok Fazla İhtiyaç Duyulan Meslekler). Skilled worker vizesiyle en çok ihtiyaç duyulan meslek listesine şu linkten ulaşabilirsiniz:

Skilled Workers Shortage Occupation List

 

Eligible Occupations – (Uygun Meslekler). Skilled Worker vizesi Başvurusu için uygun diğer mesleklerin listesine şu linkten ulaşabilirsiniz:

Skilled Workers Eligible Occupation List

 

Not: Eğer mesleğiniz ihtiyaç duyulan meslek alanlarında bulunuyorsa bu mesleğe ait diploma ve diğer gereksinimler ve meslekle iligi diğer detayları öğrenmek için İngiltere istatistik ofisisinin meslek kodları sayfasını ziyaret ediniz;  ONS Occupation Coding Tool

Her meslekte bu sayfada belirlenen şartları yerine getirmenize gerek olmamaktadır. Zaten çoğu meslekte yeterli deneyim kabul edilmekte ve sizin iş başvurusu için gereksinimlerinizi işveren belirlemektedir. Kimi işveren sadece deneyimi yeterli görmekte kimisi de ek olarak meslekle ilgili diploma vb zorunlu tutabilmektedir.

 

Not: Mesleğinizin uygunluğunu ve hangi kategoride olduğunu ücretsiz danışmanlık hizmetimizle öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz: info@factconsultancy.com 

 

Skilled Worker Vizesine Başvuru Koşulları:

Home Office tarafından onaylanmış bir İngiltere işvereni ile çalışmak.

Birleşik Krallık ta size teklif edilen işin detaylarının olduğu işvereninizden bir “sponsorluk sertifikası” almak (Bu sponsroluk sertifikası işverene ait bir sertifikadır ve işverenlerin bu sertifikaya sahip olması gerekmektedir. Sertifikası olmayan işverenler Home Office’e başvuru yaptıkları takdirde bu sertifikayı alabileceklerdir. Sertifika alma şartları eskiye göre daha da kolaylaştırılmıştır).

Uygun meslekler listesindeki bir işi yapmak.

Bulduğunuz işin size en az asgari ücret teklif etmesi. (İş durumuna göre değişebilir).

Vize başvurusu yapmadan önce onaylanmış bir iş teklifine sahip olmanız gerekir.

B1 seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olmak. İngilizce seviyenizi SELT (Secure English Language Test) test sonucu ile göstermelisiniz. ILETS UKVI ve IELTS Life Skills testleri  bu vize türü için geçerli testlerdendir. Bu sınavlara ve bu sınalar için Türkiye’de yetkilendirilmiş sınav merkezlerinin birisinden alabilirsiniz. (Bu sınavlardan dan en az 4-5 aralığında bir puan almanız gerekmektedir). Yetkilendirilmiş sınav merkezleri listesine ulaşmak için tıklayınız.

Skilled Workers Vizesine başvuracak adaylara tavisyemiz şu 2 sınavdan birisine girip konuşma, dinleme, yazma ve okuma testlerinden en az B1 sonucu almalarıdır;

IELTS for UKVI  ya da IELTS Life Skills

Önemli Not: Skilled Workers Vizesi için girilicek İngilizce sınavının okuma, yazma, konuşma ve dinleme bölümleri olmalıdır. Tüm bu bölümlerin sonuçları resmi sınav sonucu ile belgelenmelidir.

 

İngiltere Skilled Worker Vizesi Genel Bilgiler: 

Bu vizeye gitmeyi düşündüğünüz tarihe 3 ay kalana kadar başvuru yapabilirsiniz.

Skilled Worker vizesi 3 ile 5 hafta arasında sonuçlanmaktadır. Genel olarak 2 hafta içinde vizenizin sonucunu öğrenebilirsiniz ama bu süre konsolosluğun yoğunluğuna göre 4-5 haftaya kadar uzayabilmektedir.

Bu vizeyle 5 Yıl çalışma hakkınız vardır. 5 yılın sonunda uzatma başvurusu yapabilirsiniz. 5 yıl sonunda da İngiltere de devamlı kalmak için başvuru hakkınız doğar ve sürekli oturum vizesine geçiş yapabilirsiniz.

İlk gittiğiniz işvereni değiştirebilme hakkınız vardır ama bu durumda vizenizi yenilemeniz gerekmektedir.

İş başlığınızla ilgili ekstra bir işte, iş’in shortage listesinde ve size COS belgesinde atanan meslek kodu ile uyumlu olması şartıyla çalışabilirsiniz. Yalnız bu çalışma COS ta belirtilen çalışma saatleri dışında 20 saati geçmemelidir.

İlk işveren için çalışmaya başladıktan sonra yeni bir COS numarası ve gerekli diğer onayları alarak ek işlerde çalışabilmektedir.

İşinizin gereği ana sponsor firma haricince kontratlı olarak başka bir firmanın kendi merkezinde çalışabilirsiniz. Mesela sponsor firmanın bir işi başka bir firmanın merkezinde tamamlamak üzere anlaşması durumunda sizi o firmanın merkezine göndererek proje bitimine kadar kontratlı olarak çalışmanıza, sponsor firmanın halen sizin sorumluluğunuzun üzerinde olduğunun ve maaşınızın da sponsor firma tarafından verileceğinin bilinmesi ve yerine getirilmesi şartıyla, izin verebilir.

Nisan 2021 de yapılan değişikliğe göre, maaş kriterinden 20 tam puanı alabilmek için size verilecek iş teklifinde ve yıllık maaş tutarınızda saatlik ücretiniz en az £10,10 olarak hesaplanmalıdır. (Bu rakam kılavuzlarda belirtilen going rate yani size verilecek maaş oranlarından yüksek olsa bile saatlik ücretiniz en az buna gelmeli ve going rate ona göre yükseltilemelidir).

Sponsor firma işçi için yapacağı başvuruda sistem üzerinde işçinin mesleki koduna (Occupational Code) göre belirlenmiş 4 farklı kategoriden birisi üzerinden yıllık maaş tutarı belirlemelidir.(Going Rate, %90 of Going Rate, %80 of Going Rate ve % 70 of Going Rate). Bu mesleki kodlar ve maaş tutarlarına ulaşmak için tıklayınız. 

Nisan 2021 de ek olarak getirilen diğer bir değişiklik ise Chef- Aşçılar için belirlenecek yıllık maaş tutarı olmuştur. Buna göre yapılan değişikliğe göre aşçılara en az yıllık £29,570 maaş verilmesi gerekmektedir.

Skilled Worker başvurularında meslek sahibi olmasına rağmen deneyim eksikliği olanların başvuruları sponsor tarafından ‘New Entrants’ (Piyasaya Yeni Giren İşçiler amlamında) kategorisinde yapılabilmektedir. Bir başvuru sahibi en fazla 4 yıl için bu kategoride değerlendirilebilir. Bu New Entarnts kategorisinde başvuru yapabilmek için işçinin aşağıdaki koşullardan birisini karşılıyor olması gerekmektedir;

Başvuru tarihinde yaşının 26 dan az olması, Belli alanlarda doktora eğitimine devam ediyor olması, Başvuru sahibinin İngiltere’de son 2 yıl içinde öğrenci statüsünde olması ve bunun gibi birkaç ek hususlar. (Tam liste için kılavuzun 38-40 sayfalarını kontrol ediniz).

Daimi oturum iznine başvuru yapabilmek için Skilled Workers kategorisinde ya da aşağıdaki vize kategorilerinin birleşimi ile toplamda 5 yıl geçirilmesi gerekmektedir;

Skilled Worker
Tier 2 (General)
Global Talent
Innovator
T2 Minister of Religion / Tier 2 (Minister of Religion),
T2 Sportsperson / Tier 2 (Sportsperson)
Representative of an Overseas Business
Tier 1 (Exceptional Talent)
Tier 1 (Entrepreneur)
Tier 1 (Investor)
Tier 1 (General)

 

 

NARIC- ENIC/ECCTIS Diploma Denklik Başvurusu

Zorunlu olmamakla birlikte ek olarak bu vize türüne başvurmadan önce mevcut diplomanızı eski adıyla NARIC olan İngiltere Denklik Kurumu ENIC/ECCTIS den onaylatmanız işlem süreçlerinizi hızlandırmaya yardımcı olacaktır.

Türkiye’de okuduğunuz üniversitenin dili İngilizce ise ve Türkiye’de okuduğunuz üniversitenin eski adıyla NARIC yeni adıyla ENIC/ECCTIS (İngiltere Denklik Kurumu) onayı var ise bu İngilizce şartından muaf oluyorsunuz.

Türkiye’de eğitim gördüğünüz üniversitenin dili İngilizce ama ENIC den onayı yoksa siz kendinizde direk diploma denkliği için ENIC’e başvurabilirsiniz. Bu başvurunuz onaylandığında, ki çoğu zaman onaylanıyor, İngilizce şartından yine muaf olabilirsiniz.

ENIC diploma denkliği ENIC ’e başvurduktan yaklaşık 2-3 hafta sonra sonuçlanmaktadır.

ENIC’e başvuru ücreti £49.50+VAT (£60.00) (Altmış Sterlin kadar tutmaktadır). Bu ücretin yanında kargo vb. masraflar da ilave olarak ödenmektedir.

ENIC/ECCTIS denklik ve İngilizce yeterlilik başvuru sayfası için tıklayınız.

ENIC diploma denklik başvurusu konusunda da danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

 

 

 

Sahte Skilled Workers Başvuruları Hakkında

Skilled Workers başvurularında başalayacağınız iş yerinde gerçekten size ihtiyaç duyulması ve sizin için bir çalışma alanı olması gerekmektedir. Sponsorluk onay kurumu bu durumu Genuine Vacancy – Gerçek, Var olan Boşluk olarak değelendirmesi gerekmektedir. Eğer size teklif edilen işin sadece size oturum amaçlı olarak açıldığının farkına varılması, başvuru sahibinin sadece İngiltere’ye gelmesi için yapılıp başvurusu sahibinin orada çalışmayacağı durumunun sezilmesi, kısacası işin sadece İngiltere’de oturum izni için fason olarak teklif edildiğinin anlaşılması durumlarında başvuru reddedilebilmekte ya da başvuru sahibi mülakat için aranabilmekte sponsor firma da bu durumu netleştirmek için ziyaret edilebimektedir.

 

 

 

 

Skilled Worker vize türüne sahipken İngiltere de yapabilecekleriniz; 

Meslek alnınıza uygun bir işte çalışmak

Eğitim Görmek

Gönüllülük faaliyetlerine katılmak

Ülke dışına seyahat edebilmek ve geri ülkeye dönebilmek.

Kendi mesleğinizin ayarında ve başta başvurduğunuz aynı koda sahip bir işte başka bir işverende haftada 20 saate kadar ek olarak çalışabilirsiniz. (Bu ikinci işverende 20 saatten fazla çalışmak isterseniz vizenizi güncellemeniz gerekmektedir. Böylelikle 2 farklı işverenin sponsorluğunu çalışma vizeniz üzerinde onaylatmış olursnuz). Bu vize yenileme başvurularını siz İngiltere de çalışırken de yapabilirsiniz.

 

Skilled Worker Vizesi ile İngiltere’de yapamayacaklarınız: 

Devlet yardımı almak için başvuru yapamazsınız.

Vizenizi güncellemeden başka bir iş başlığına ya da başka bir işverene geçemezsiniz.

 

Skilled Woker Vizesi Başvuru Ücretleri:

Başvuruda bulunacak kişinin iş başlığı Shortage Occupation (Çok Fazla İhtiyaç Duyulan Meslekler) Listesinde ise farklı genel listede ise farklı başvuru ücretleri alınmaktadır.

 

Shortage Occupation (Çok Fazla İhtiyaç Duyulan Meslekler) Koduna sahip işler için Vize Başvuru ücretleri: 

3 Yıla kadar olan başvurularda kişi başı : £464-55 : £409

3 Yıldan fazla olan başvurularda kişi başı: £928-55: £783

Not: Türk Vatandaşlarına £55 indirim uygulanmaktadır. Bu indirim sadece Ana başvuru sahibine uygulanmaktadır Ana başvuru sahibinin eş ve çocukları normal vize ücreti ödemektedirler.

 

Eligible Occupation (Uygun Meslekler) Koduna sahip işler için Vize Başvuru ücretleri:

3 Yıla kadar olan başvurularda kişi başı : £610-55 : £555

3 Yıldan fazla olan başvurularda kişi başı: £1.220-55: £1.165

Örnek Vize başvuru ücreti hesaplama: Ana başvuran, eşi ve 2 çocuğu – Eligible Occupation (Uygun Meslekler): £555 + 610 + 610 +610 : £2.385

 

IHS Ücreti Hakkında

Bu başvuru ücretlerine ek olarak IHS – Sağlık Ek ücreti de ödemeniz gerekiyor: Bu ücret de ortalama kişi başı: £624 (Bu ücret başvuru aşamasında bazı durumlara göre değişkenlik gösterebilmektedir).

Önemli Not: IHS ücreti size sponsorluk belgesinde belirtilen tüm süreyi kapsayacak şekilde ödenmektedir. Örnek olarak size sponsor olacak firma size 3 yıllık iş teklifinde bulunmuş ve bunu sponsorluk belgesinde belirtmişse o zaman IHS ücreti £624×3:  £1.872 GBP olacak şekilde 3 yıllık peşin olarak vize başvuru aşamasında ödenmektedir.

Güncel IHS ücreti hesaplamak için tıklayınız. 

 

Örnek Vize Başvuru ve IHS ücretleri Hesaplama: 

Sadece 1 kişinin başvurması durumda 3 yıllık iş teklifi ile beraber ödenecek ücretler şu şekilde olmaktadır:

Shortage alanında olan işler için :

3 yıla kadar oturum içeren başvuru ücreti: £409+1.872: £2.281 (3 Yıllık IHS ücreti dahil)

3 yıldan fazla oturum içeren başvuru ücreti: £783+3.070: £3.853  (5 yıllık IHS ücreti dahil)

 

Eligible alanında olan işler için: (1 Kişilik Vize ve IHS ücreti Hesabı)

3 yıla kadar oturum içeren başvuru ücreti:£555+1.872: £2.427  (3 Yıllık IHS ücreti dahil)

3 yıldan fazla oturum içeren başvuru ücreti:£1.165+3.070: £4.235  (5 yıllık IHS ücreti dahil)

 

Eligible meslek alanı Aile başvurusu örnek vize ve IHS ücretleri hesaplama; (3 yıllık)

4 Kişilik Toplam Vize Ücreti : £555+£610+£610+£610: £2.385

4 Kişilik IHS ücreti (3 yıllık): £1872 x 4: 7.488 GBP

2 Çocuklu Bir Ailenin Toplam Vize Başvuru Maliyeti: £9.873

 

Önemli Not: Aile Başvurularında başvuru ücreti ve IHS ücretlerinin toplam maliyeti hayli yüksek olmaktadır. 2 çocuklu bir Ailenin (Toplam 4 Kişilik Başvuru) Toplam Vize ve IHS bedeli 10.000 GBP ye yaklaşmaktadır. IHS ücretleri vize alınamaması durumlarında geri iadesi alınabilen ücretlerdir. 

IHS ücret iadesi ile ilgili bilgiler için tıklayınız.

 

Şimdi gelin isterseniz size sponsor olacak firmanın sponsorluk durumu ve başvuru şartları ve şekilleri hakkında detaylı bigilere geçelim;

Sponsorluk Başvurusu ve Sponsor Firmanın Ödeyeceği Ücretler: 

Sponsorluk Belgesi almak için başvuru yapacak firmanın büyüklüğüne göre £536 ile £1.476 arasında bir ödeme yapması gerekmektedir. (Küçük ölçekli firmalar £536 ve Büyük Ölçekli firmalar £1.476 ödeme yapması gerekmektedir). Güncel Fiyatlandırmalar için şu linke tıklayınız.

Sponsorluk Başvurusu yapacak firmanın;
Yıllık cirosu £10,2 milyon veya daha az ise,
Toplam mal varlığının değeri £5,1 milyon  veya daha ise, ve
50 veya daha az çalışanı var ise Küçük Ölçekli Sponsor olarak değerlendirilmektedir.

 

Aşama Aşama Sponsorluk Başvurusu ve COS Numarası alma:

COS Certificate of Sponsorship – Başvurusu UKVI ya yapılmakta olup, bu başvuru onayı sonrası sponsor firmaya A-rating – full sponsor licence verilmekte ve bu belge ile artık firma bazı şartları yerine getirerek bünyesinde çalıştıracağı işçiler için sponsor olabilmektedir. ( Sponsorluk Başvurusu Linki için tıklayınız )

Sponsorluk başvurusu tüm bilgiler tamam ve ücretler eksiksiz ödendi ise genelde 8-10 hafta arasında onaylanmaktadır. (Onay öncesi bazı durumlarda UKVI sponsor firmaya kontrol ziyareti yapabilmektedir.)

Sponsorluk Belgesine Sahip olan Firma artık SMS (The Sponsorship Management System) e giriş yapıp artık her talep ettiği işçi için (COS Certificate of Sponsorship) formu doldurabilmekte ve her bir aday için COS numarası alabilmektedir. SMS sisteminden COS numarası alma klavuzu için tıklayınız.

Skilled Workers Vizesi SMS sistemine Sponsor olunacak işçi için meslek listelerinden seçilen iş başlığı girişleri, ödenecek maaş tutarı, iş başlangıç ve bitiş tarihlerinin girişleri yapılması gerekmektedir. Bu da SMS sistemi üzerinden Apply For defined CoS Başlığı altından yapılmaktadır.

Skilled Workers Vizesi Defined COS numarası alma kılavuzu için linke tıklayınız: SMS Manual 12 of 12: Defined CoS

Önemli Not: Sponsorluk Başvurusunda teklif verilecek adayın iş kodunun ve o iş koduna ait maaş tutarının sisteme doğru bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Bu iş kodları ve maaş tutarlarının listesine ulaşmak için tıklayınız.

Bu SMS sisteminde sponsor olunacak işçi için tüm bilgiler girildikten sonra COS Fee ve Immigration Skills Charge ücretleri ödenmektedir. (Bu ücretler işçiye sponsor olunan zaman aralığı ve sponsor olan firmanın ölçeğine göre değişmektedir. Ödenecek ücret detayları aşağıda listelenmiştir)

Tüm bunlar tamamlandıktan sonra sisteme girilen bilgiler ve belgeler memurlar tarafından kontrol edilmekte ve Request Number (DCS00000078) verilmekte ve sistem üzerinden bu numara ile başvurunun durumu takip edilebilmektedir. Başvurular 8-10 hafta içinde onay ya da ret şeklinde sonuçlanmaktadır.   Onaylanan başvurulara sistem otomatik olarak COS numarası vermekte ve sponsor olunan işçi sponsorluk numarasını ve bu numarayı vize başvurusunda kullanmaktadır. Vize memuru da tüm bu bilgilere sistemden ulaşabilmektedir.

Sponsorluk başvurusu ile ilgili güncel bilgilere ulaşmak için tıklayınız.

 

Sponsor Firmanın Sponsorluk Yapacağı Kişi için Sağlaması Gereken Ek Bilgi ve Belgeler

(Sponsorluk Aşamasında Sisteme Gilimesi Gereken Bilgi ve Belgeler)

Öncelikle sponsor firmanın sponsor olacağı işçi’ye neden itiyacı olduğunu gerekçeli sebeplerle açıklaması gerekiyor.

Diğer taraftan seçilen bu işçinin nasıl seçildiği ve bu işçinin nitelikleri nelerdir bunları açıklamak gerekiyor.

Sponsor firmanın bu işçiyi nasıl ve nereden bulduğunu açıklaması gerekiyor. Online iş aramas siteleri ya da firmanın kendi web sitesinde verilecek bir  iş ilanı kanıt olabilir. Bunun yanında aynı iş’e başka başvuranların listesi sunulması ve seçilen adayın neden seçildiğinin açık bir şekilde açıklanması da dosyanın onay alma durumu daha da yükselecektir.

Sponsor Firmanın sunması gereken bilgi ve belge kılavuzu içim tıklayınız. 

 

Sponsor Firmanın sponsor olduğu işçi için ödemesi gereken ücretler: (Immigration Skills Charge)

Süre: İlk 12 Ay : £364 (Küçük Ölçekli Sponsor Firma), £1.000 (Orta ve Büyük Ölçekli Firma)

Sponsorluk süresinin her ek 6 ayı için ek ödeme : £182 (Küçük Ölçk) £500 (Orta ve Büyük Ölçk)

 

Bir firmanın bir işçiye 3  yıl süreyle sponsor olmasıyla ödeyeceği tutar:

Küçük Ölçekli Sponsor Firma: (3 x £364 )      : £1.092 
Orta ve Büyük Ölçekli Firma: (3 x £1.000 )   : £3.000 

Bir firma bir işçiye en fazla 5 yıl süreyle sponsor olabileceğinden ödemesi gereken en yüksek tutar:

Küçük Ölçekli Sponsor Firma: (5 x £364 )      : £1.820 
Orta ve Büyük Ölçekli Firma: (5 x £1.000 )   : £5.000 

 

Bunlara ek olarak sistemden işçi için alınacak COS sertifikasının normalde ücreti £199 iken Türk vatandaşları bu ücreti ödemekten muaftırlar.

Sponsorluk Başvurusu, başvuru ücretleri ve her bir işçi için ödenecek ücretlerle ilgili daha detaylı ve güncel bilgilere bu linkten ulaşabilirsiniz.

Önemli Not: Sponsor Firma, sponsor olduğu işçi vize alamazsa, işçi için ödediği immigration skills charge ücretlerini 90 gün içinde geri iade alabilmektedir.

 

Skilled Worker Vizesine Başvuran kişinin Hesabında olması Gereken Para: 

Ana başvuru sahibinin hesabında başvuru tarihinden geriye dönük olarak son 28 gün içinde toplamda £1.270 para olmalıdır. Bu banka hesap ekstreleri ile kanıtlanmalıdır.

Eğer eş ve çocuklarınız ile beraber başvuruyorsanız onlar içinde ek olarak şu paraları bu 28 günlük gösterilecek paraya eklemelisiniz;

Eş için : £285

Birinci Çocuk için : £315

Daha sonraki her bir çocuk için: £200

Örnek olarak eş ve 2 çocuklu başvuru sahibi: £1.270+£285+£315+£200: £2.070 hesabında 28 günlük para göstermelidir.

Not: Verilen para birimi İngiliz Sterlinidir.

 

Önemli Not: İşçi adaylarına sponsor firmalar da direk olarak sponsor olabilmektedir. Bu durumda işçi adayından banka hesabı kanıtı istenmemektedir. Bu durumun kanıtı için Sponsor firma sponsorluk başvurusu aşamasında sistemde bulunan ‘Additional Data’ başlığı altındaki ‘Sponsor Certifies Maintenance’ bölümünü doldurması gerekmektedir.

 

Diğer Hususlar:

Başvuru sırasında eğer 26 yaş altında iseniz ya da İngiltere’de Öğrenci Vizesi ile kalıyorsanız, ya da İngiltere de son 2 yıldır Üniversite eğitimi alıyorsanız İş başlığınızın İngiltere’de verilen normal ücretinin % 70 ine kadar düşük maaş alabilirsiniz. (Normal saatlik ücretlerden daha düşük çalışabilme durumu, Asgari ücretten aşağı olmamak kaydıyla).

Mesleğiniz Shortage Listesinde ise Mesleğinizde ülke çapında sunulan yıllık kazançtan %20 daha az kazandıran işlerde çalışabilirsiniz. (Bu durum iş bulmak için araştırma yaparken işinize yarayacaktır.

 

İngiltere’de Skilled Worker Vizesine Uygun Nasıl İş bulabilirim?

İş araştırma ve bulma konusunda bizden danışmanlık alabilirsiniz. Kendi bağlantılarınız aracılığıyla da iş bulabilirsiniz. İş araştırmasına başlamadan önce B1 seviyesinde İngilizceniz olduğundan ve bunu belge ile kanıtladığınızdan ve diplomalarınızı ENIC’e onaylattığınızdan emin olunuz.

Tarafımızdan iş bulma konusunda danışmanlık alacak adayların öncelikle B1 İngilizce seviyesine sahip olmasını zorunlu tutuyoruz. Bu seviyeyi bir belge ile kanıtlayamazsanız iş araştırması yapmanın da bir anlamı olmayacaktır.

Önemli Not: İş Bulma aşamasını kişinin kendisinin yapmasını ısrarla tavsiye ediyoruz. Şu ana kadar edindiğimiz tecrübe gösterdi ki, çeşit çeşit mesleki alanlarlarda iş bumak hayli zor, o yüzden bu iş bulma aşamasına firma olarak sizlerin yapmasını tavisye ediyoruz.

İngiltere de iş araştırması yapabileceğiniz bazı web siteleri şu şekildedir;

https://uk.indeed.com/

https://www.jobs.ac.uk/

https://www.monster.co.uk/

https://www.reed.co.uk/

https://www.totaljobs.com/

 

Özelikle Tıp ve Sağlık alanında iş araştırmasını aşağıdaki web sayfalarından da yapabilirsiniz;

https://www.jobmedic.co.uk/

https://www.healthjobsuk.com/

 

Bunlara ek olarak diğer bir iş araştırma yöntemi ise hali hazırda sponsorluk lisansı olan firmaların listesi üzerinden gitmektir. Bu Listeye şu linkten ulaşabilirsiniz;

Register of Worker and Temporary Worker licensed sponsors (Sponsorluk Lisansına Sahip İşveren Listesi)

 

Belge Tercümeleri

Başvurularınızda  sunacağınız evrakların tamamının İngilizce’ye tercüme edilmiş olması gerekmektedir. Bu tercümelerde tercüme ediliş tarihi, tercüme eden tercümanın isimli mührü ve tercüme bürsonun iletişim bilgileri mutlaka olmalıdır. Firma olarak tüm belgelerinizi tam da İngiliz makamlarının istediği şekilde tercüme etmekteyiz. Genelde tercümeler direk e-mail ile pdf olarak sponsor firmaya ya da sisteme yüklendiği için Türkiye’nin herhangi bir yerinden de olsa tüm tercüme işlemlerinizi e-mail ortamında ileterek kolayca yapabilmekteyiz.

Firma olarak makul fiyatlara tüm tercüme işlemlerinizi yapmaktayız. Tercüme işlemleriniz için bizimle şu adreslerden iletişime geçebilirsiniz; (info@factconsultancy.com veya yedikitatercume@hotmail.com). Belgelerinizin tamamını aynı anda mail ile tarafımıza iletip toplu tercüme için indirimli teklif alabilirsiniz.

Belge görmeden maalesef tercüme teklifi verememekteyiz. Teklifler tarafımıza gönderilen belgelerin sayfa yoğunluğu değerlendirilerek verilmektedir.

 

Danışmanlık Süreci ve Ücretimiz: 

Danışmanlık sürecini 2 aşamadan oluşturuyoruz; İlk aşamaya tarafımıza B1 seviyesinde İngilizce Sıvan Sonucunu Verdikten sonra başlıyoruz. O yüzden İngilizce bilgisi az olanlar bir an önce İngilizce öğrenmeye başlamalılar. Bu süreç hiç İngilizce bilmeyenler için 1 yılı alabilecek bir süreçtir. 7-8 Ayda düzenli bir çalışmayla B1 seviyesinde sınav sonucu almak mümkündür.

2 Aşamalı danışmanlık sürecimiz şu şekilde işlemektedir;

1-Gerekli İngilizce belgeye sahip olduktan sonra iş araştırma ve bulma aşamasına geçiliyor. Bu aşamada firmamız sizin adınıza mesleğinizle alakalı işverenlerle iletişime geçip iş başvuruları yapmaktadır. İngiltere’yi ve İngilizceyi iyi bilen adaylar bu araştırmaları kendileri de yapabilirler. Bu durumda firma olarak adaylara daha profesyonel bir başvuru için sadece vize aşamasında vize danışmanlık hizmeti vermekteyiz. (İş bulma aşamasında şu an için danışmanlık hizmeti vermiyoruz. Sadece vize aşamasında danışmanlık hizmeti vermekteyiz).

Önemli Not: İş Bulma aşamasını kişinin kendisinin yapmasını ısrarla tavsiye ediyoruz. Şu ana kadar edindiğimiz tecrübe gösterdi ki, çeşit çeşit mesleki alanlarlarda iş bumak hayli zor, o yüzden bu iş bulma aşamasına firma olarak sizlerin yapmasını tavisye ediyoruz.

2-İş bulunduktan sonra vize başvuru aşamasında firmamız yine sizin adınıza vize başvurusu için gerekli belgeleri toparlayıp tercüme ve düzenleme işlemlerini yapıyor. Daha sonra ise gerekli vize formları doldurulup vize evraklarınızı teslim edebilmeniz için uygun bir tarihe vize randevusu alınmaktadır.

Not: Kendi işini direk kendisi ayarlayanlara da vize başvuru sürecinde danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

İş başvuruları gerek Doğru CV hazırlama gerekse doğru presentasyon açısından önem kazanmakta bazen adayalar çok rahat bir şekilde iş teklifi alabileceği işverenleri, gerek İngiliz işveren mantığını bilmemekten gerekse yanlış sunumdan kaybedebilmektedir. Bu yüzden iş araştırma aşamasının daha profesyonel olmasını istiyorsanız bu konuda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Danışmanlık ücretimizi de tamamen koşullarınız, iş başlığınız ve hangi süreçlerle ilgili, hangi aşamalarda bizden yardım almanıza bağlı olarak belirliyoruz.

 

 

 

Önemli Not: Skilled Workers Vizesi Hakkında bizimle İletişime geçemeden önce bu sayfadaki tüm detayları iyice okuyunuz ve öğreniniz. Biz sizlere iyi niyet adına belli başlı aklınıza takılan sorulara cevap vermek için ön danışmanlığı ücretsiz bir şekilde veriyoruz. Yalnız bazı adaylar günlerce soru sormakta işin ön danışmanlık boyutunu aşmakta ve biz soru soranların çokluğu yüzünden kendi işlerimize odaklanamamaktayız. Sorularınız kısa öz ve mümkünse günü birlik olsun.

Anlayışınız için şimdiden teşekkür eder iyi günler dileriz. 

 

Sponsorluk Başvurusu ile ilgili Önemli Linkler:

Sponsorluk Başvuru Kılavuzu için Tıklayınız.

İşveren Sponsorluk Başvuru Ekranı için Tıklayınız.

Sponsorluk Başvurusu için gerekli belge listesi: Appendix A: supporting documents for sponsor licence application

The sponsorship management system (SMS) manuals (1) için tıklayınız.

Manual 2 of 12: Managing your licence için tıklayınız.

.

Sayfa Başı