30 May 2023

Work and Travel Sık Sorulan Sorular

Work and Travel Hakkında Sık Sorulan Sorular

 

Ne Tür Hizmetler Alacağım?

  • İşinizin bulunması ile ilgili aracılık hizmeti
  • DS-2019 formunuzun getirtilmesi
  • Özel sağlık ve bagaj sigortası
  • Vize danışmanlığı
  • Ekonomik uçak bileti temin etmenizde yardım
  • Kalacağınız yerin kesin olarak ayarlanması
  • Türkiye’de düzenlenecek olan oryantasyona katılım
  • Amerika’da 24 saat ulaşabileceğiniz GEC danışmanlık ve yardım hattı
  • Vergi iadelerini almanızda danışmanlık hizmeti

 

Arkadaşımla Aynı İşyeri ve Şehre Gidebilir miyim?

Evet. İstediğiniz sayıda arkadaş grubu ile aynı şehre ve iş yerine gidebilir, aynı yerde konaklayabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda beş kişi ve üzeri gruplarda aynı iş yeri olmasa da aynı şehirde ve aynı konaklama yerinde kalacak şekilde ayarlama yapabiliriz. Grup sayınız ve istekleriniz konusunda bizimle kontağa geçerek ayarlama yapmanızı tavsiye ederiz. Danışmanlarımız sizin için uygun olan şekilde mutlaka ayarlama yapılacaktır.

 

Sağlık Sigortam Olacak mı?

Evet. Her WAT Katılımcısı uçağa bindiği andan programın bitiş tarihine kadar sigortalıdır ve sigorta ücreti program ücreti içerisine dahildir.

Amerika da ulusal bir sağlık sistemi yoktur. Bu nedenle Amerika da herkesin bir özel sağlık sigortası olmalıdır. Sponsorunuz GEC, sizin için yaptıracağı sigorta ile bu ihtiyacınızı karşılar. Katılımcıların aynı zamanda kaza ve bagaj sigortaları vardır. Size Mayıs ayında verilecek olan Oryantasyon materyalleri arasındaki INSURANCE isimli mini kitapçık içerisinde daha detaylı bilgi bulacaksınız. Bu kitapçığı mutlaka okuyun ve anladığınızdan emin olun.

  • Sigortanız, programa başlama ve Amerika dan ayrılma tarihi arasında geçerlidir.
  • Doktora gittiğinizde ona sağlık el kitapçığınızı ve Insurance ID kartınızı gösterin. Doktor, faturayı direkt olarak sigorta şirketinize gönderecektir.
  • Sigortanız yalnızca acil durumlardaki diş tedavisini kapsar. Bu nedenle dişleriniz ile ilgili bir sorununuz varsa Türkiye den ayrılmadan önce dişçinizi ziyaret etmeniz tavsiye edilir.
  • Reçeteli ilaçlar da sigorta kapsamındadır. İlaçlarınızı satın aldıktan sonra ödediğiniz parayı geri alabilmek için reçetenizi, Claim Formunuzu ve faturalarınızı sigorta şirketinize gönderin. Amerika nın her yerinde 24 saat açık eczane bulmak mümkündür.
  • Alkol veya herhangi bir uyuşturucu ilaç nedeniyle meydana gelen kazalar ve hastalıklar sigorta kapsamı dışındadır.

 

Bagajınız Çalınır veya Kaybolursa

Sigortanız sizi bagajınızın kaybolması halinde de kapsar. Bagajınız kaybolursa acilen en yakın polis istasyonuna başvurmak ve polis raporu almak zorundasınız. Bagajınız transit geçişte kaybolursa havayolu firmanızdan rapor almalısınız. İki durumda da çalıntı veya kayıp raporunu Claim Form ile birlikte en geç 15 gün içerisinde sigorta şirketinize ulaştırılmalısınız. Bagaj sorunları ile ilgili daha detaylı bilgileri Oryantasyon Materyalleri arasında bulabileceksiniz.

 

Amerika’ya İlk İndiğimde Beni Birisi Karşılayacak mı?

Hayır. Fakat tecrübeli ve gideceğiniz bölge hakkında bilgisi olan danışmanlarımız uçaktan indikten sonra kalacağınız yere ve çalışacağınız işe nasıl ulaşacağınız ile ilgili ulaşım bilgilerini size iletecektir. Bu konuda kaygılanmanıza hiç gerek yoktur. Şimdiye kadar giden tüm Work and Travel öğrencileri de aynı şekilde gidecekleri yere ulaşmışlardır. Amerika da ulaşım imkanları ve harita sistemi oldukça gelişmiş düzeydedir. Öğrenciler daha Türkiye de iken gidecekleri bölge ile ilgili, hatta kalacakları ve çalışacakları iş yerinin tam krokisine kadar Internetten detaylı bilgiye ulaşabilmektedir.

 

Uçak Biletimi Nasıl Alacağım?

Uçak biletiniz konusunda kaygılanmanıza hiç gerek yok. Fact Consultancy sizin için en ekonomik uçak bileti temini konusunda size yardımcı olacaktır. Sizin için ilgili havayolları ve seyahat acentaları ile sizin adınıza görüşüp biletinizi en uygun fiyatla, zahmetsiz ve istediğiniz tarihe alabilmeniz için Fact Consultancy elinden geleni yapacaktır.

 

Vize Almak Kolay mı?

Work and Travel Programı ile vize almak gerçekten kolaydır fakat bu programa katılmaya şartlarınızın uygun olması gerekmektedir. Fact Consultancy olarak prensibimiz, bu kriterlere sahip olan öğrencilerin programa kaydını almaktır. Aksi taktirde öğrenciye bakan yönüyle, hem büyük bir hayal kırıklığı, hem büyük bir emek ve zaman kaybı, hem de bir masraf söz konusudur.

Fact Consultancy, Yurtdışı Eğitim sektöründe uzun senelerin verdiği Tecrübelere sahiptir. Programa katılım kriterlerine göre Fact Consultancy tarafından programa kaydı alınan hemen hemen her öğrenci vizesini kolaylıkla almış ve programa katılmıştır.

Vize Alamazsam Ücret İadesi Olacak mı?

Evet. Artık vize reddinden korkmayın! Vize alamayan öğrencilerimize büyük bir kolaylık sağlayarak programa katılım bedelinin belirlenen miktarını iade ediyoruz. Kayıt aldığımız öğrencileri iyi bir süzgeçten geçirdiğimiz için genelde öğrencilerimizin çoğunun vizesi onaylanmaktadır. Work and Travel programı, Amerika’ya gitmenin en ekonomik ve en kolay yoludur. Vize alma oranı çok yüksektir. Olası bir vize reddi durumu çok düşüktür.

160 USD vize başvuru ücreti ve 35 USD Sevis (Student Exchange Visitor Information System) ücreti resmi kurumlara ödenmektedir ve bu ücretler ilgili resmi kurumlarca geri iade edilmemektedir. Buna ek olarak sponsor kuruluşların belirlediği kesinti oranları vardır bu oranlar dahilinde sizden vize reddi durumunda belirli ek kesintiler olabilecektir. Tüm bu kesintiler ile ilgili bilgileri ön kayıt aşamasında danışmanımıza sorarak öğrenebilirsiniz.  

Vize Başvurusunu Nereye ve Ne Zaman Yapacağım?

Ankara veya İstanbul’daki Amerikan Konsolosluklarından bir tanesine yapacaksınız. Vize başvuru şehriniz ikamet ettiğiniz veya okuduğunuz üniversitenin bulunduğu şehre göre değişebilmektedir. Vize randevunuz sizin adınıza ofisimizdeki danışmanlarınız tarafından alınacaktır ve görüşme yapacağınız şehir konusunda size bilgi verilecektir.

Vize başvuruları 1 Şubat’ta başlayacaktır ve Haziran ayına kadar devam edecektir.

 

Vize Almamda Gelir Seviyem Önemli mi?

Hayır. Work & Travel Programı için yapılacak vize başvurularında gelir seviyesi önem arz etmemektedir. Şahsınız adına var olan veya yeni açılacak olan bir banka hesabında program ve gezi masraflarınızı karşılayacak bir miktar paranın bulunması yeterlidir. Aile fertlerinizin bir işyeri sahibi olması, banka hesabında yüklü miktarda paraların olması veya çok sayıda gayri menkule sahip olunması gerekli değildir.

 

Vize Almamda Not Ortalaması Ne Kadar Önemli?

En önemli vize alma kriteri, üniversitenizdeki başarı durumunuzdur. Vize alabilmeniz için, not ortalamanızın 4 üzerinden en az 2 olması gerekmektedir. Not ortalamanız ne kadar yüksek ise o kadar kolay vize alabilirsiniz.

Konsolosluğa sunacağınız transcript (not ortalaması) 2006-2007 güz dönemi sonuna kadar olmalıdır.

Bazı üniversitelerde okuyan ve not ortalaması 2’ye yakın olan (1.95 gibi) öğrenciler için Konsolosluk görevlileri kısmi bir hoşgörü göstermektedir.

Not ortalaması ile ilgili bir diğer önemli husus şudur: 2006-2007 öğretim yılı güz dönemi sonunda genel not ortalamanız 2’nin üzerinde olsa da son döneme ait not ortalamanız 2’nin altında olmamalıdır. Eğer son döneme ait not ortalamanız düşüş göstermiş ve 2’nin altına inmişse (genel not ortalamanız 2’nin üzerinde olsa bile) Konsolosluk yetkilileri bunu, başarı durumunuzda bir düşüş olarak algıladığı için sizden 2006-2007 bahar yılı sonu not ortalamanızı da isteyebilmektedir. Bu da Amerika seyahatinizde gecikmeye sebep olmaktadır. Geçen yıl bu sebepten dolayı bazı öğrenciler programa katılamamıştır. Özetle bütün öğrenci arkadaşlara tavsiyemiz, eğer bu programa katılmayı düşünüyorsanız içinde bulunduğunuz eğitim döneminde (2006-2007 güz dönemi) notlarınızı yüksek tutmalısınız.

 

Vize İçin Hazırlamanız Gereken Evraklar Nelerdir ?

Vize başvuruları 1 Şubat ile 31 Mayıs tarihleri arasında yapılmaktadır. Vize başvurunuzu ne kadar erken yaparsanız o kadar kolay ve rahat vize alacağınızı unutmayın. Amerikan Konsolosluğu vize yetkilileri vize başvurularının mümkün olan en erken sürede yapılmasını istemektedir.

Vize başvuru için gerekli randevuyu sizin adınıza biz alacağız. Vize randevuları öğrenci tarafından direkt alınamaz. İlgili Acentalar aracılığı ile alınmak zorundadır. Vakti geldiğinde danışmanlarımız sizinle kontağa geçip sizin için uygun olan bir vize başvuru tarihi belirlemenizi isteyeceklerdir. Vize randevu ücreti olan 20 USD’yi siz bize ödeyeceksiniz.

Vize görüşmesi iki aşamada gerçekleşmektedir. 1. aşamada sizden istenen ve aşağıda sıralanan “Asıl Vize Evrakları”nı Konsolosluk görevlilerine sunacaksınız. Aşağıda verilen diğer “Ek Vize Evrakları”nı 1. aşamada görevliye teslim etmeyeceksiniz. 1. aşamadaki görevli kendisine sunduğunuz evrakları teslim alacaktır. Asıl vize mülakatınız 2. aşamada gerçekleşecektir. 2. aşamadaki vize mülakatınız sırasında “Ek Vize Evrakları”nız elinizde olacak ve sizden bu evrakların bir kısmını veya tamamını talep etmesi durumunda görevliye göstereceksiniz. Görevli daha çok size sorulan sorulara vereceğiniz cevaplarla yetinmektedir. Eğer ihtiyaç duyarsa evraklarınıza bakmak isteyebilir. Ama sizden istenen evrakları yine de hazırlamalısınız. Çünkü Elçilik ister de eğer o anda gösteremezseniz sorun olabilir.

Önemli Not: Evrakların Türkçe olması yeterli.

ASIL VİZE EVRAKLARI

  1. En az gidiş tarihinizi kapsayan ve 6 aylık süresi olan geçerli pasaportunuz. (Varsa ayrıca eski pasaportunuz.)
  2. 5×5 ebatında, arka fon beyaz, iki kulak gözükecek şekilde, rütüşsüz, baş kısmı 5×5 karenn en az yüzde 50 sini kaplayacak şekilde (1) bir adet fotoğraf.
  3. 160 USD Banka şubesine yatırılacak vize başvuru ücreti. Parayı yatıracağınız herhangi bir hesap numarası yoktur. Amerikan Büyükelçiliği için vize başvuru ücreti yatırmak istiyorum demeniz yeterli. Sizin adınıza başkası da yatırabilir. Bankadan size verilen dekontun “orijinalini” Elçiliğe sunacaksınız. Faks ve fotokopi kabul edilmez. Bu ücreti online olarak kredi kartınızla da ödeyebilirsiniz.
  4. DS Vize Başvuru Formu. Bu form sizin adınıza bizim tarafımızdan doldurulacaktır. Bu formda istenen bilgileri bizim sizden elde etmemiz için e-mail adresinize bir Excel dosyası gönderilecek. Bu e-mail size gönderildiğinde biz size haber vereceğiz, siz de doldurup, dosyaya kendi isminizi yazıp bize geri göndereceksiniz.
  5. DS Vize Başvuru Formlarının doldurulması
  6. DS-2019 Formunuz. Bu form sponsor tarafından bize gönderilecek. Biz de size vereceğiz.
  7. İş yerleştirme belgesi
  8. SEVIS Ödendi Makbuzu. Bu belge de sponsor tarafından bize gönderilecek. DS2019 formunuzla birlikte size vereceğiz.
  9. Transcript (Not Dökümü): Kapalı ve mühürlü bir zarf içinde olacak. (Hazırlık sınıfı öğrencileri yıl içinde girdikleri vize, quiz vb. sınav sonuçlarını gösteren bir belge sunacaklar. Bu belge de kapalı ve mühürlü bir zarf içinde olacak)

 

Sayfa Başı