4 October 2024

Kanada Göçmenlik / Express Entry

Aşağıdaki Vize Türünde Danışmanlık Hizmetlerimizi Askıya Aldığımız İçin Maalesef Yardımcı Olamıyoruz.

Sayfa Bilgi Amaçlıdır.

Kanada Göçmenlik / Express Entry 

Kanada hiç şüphesiz son yılların göçmenlik konusunda hakkında en çok konuşulan ülkelerden biridir. Gerek yüksek refah seviyesi gerekse vatandaşlarına sağladığı özgürlükler ve  dünyanın en yaşanabilir ülkelerinden biri olması bu ülkenin insanların gözünde kendi cazibesini hayli artırmaktadır.

Kanada Devleti nüfusunun yaşlanma durumlarını ve büyüyen ekonomisini canlandırmak gayelerini göz önünde tutarak her yıl binlerce göçmen adaya ülkesinde çalışma ve yaşama olanağı sunmaktadır. Son yıllarda yapılan değişikliklerle vatandaşlığa geçme süreç ve sürelerinin de azaltıldığını gözlemliyoruz.

Bu yazımızda size Kanada Express Entry Göçmenlik Programı Hakkında Detaylı Bilgi Vereceğiz. Özellikle Kanada da alınacak kısa dönemli eğitimlerden sonra Kanada’ya göçmenlik durumlarının nasıl daha kolay hale geldiği gibi konulara değinecek ve Türkiye’den en kolay ve basit yollarla nasıl Kanada’ya göçmen olarak gidilebilir konularında bilgiler vereceğiz. Tüm Bilgileri anlaşılır bir biçimde tek sayfada toplayarak süreçler hakkında daha rahat bilgi edinmenizi sağlamayı hedefledik. İşin özünü daha iyi kavramanıza yardımcı olacağını düşündüğümüz için öncelikle puanlama sistemleri ve sonrasında Express Entry programı hakkında bilgi vereceğiz.

Tüm bilgileri vermeden önce özellikle şu konuları vurgulamak isteriz; Kanada ülkesine alacağı göçmenlerin nitelikli olmasına özen gösteren bir ülkedir. Kanada’ya göçmenlik başvurularında yaş durumu, (özellikle 40 yaş altı olmanız tercih edilir-ideal yaş ortalaması: 20-29 yaştır 40 yaşa puanlama sitemi 50 puan verirken 20-29 yaş arasına 110 puan vermektedir), üniversite ve mümkünse yüksek lisans mezuniyeti ya da mesleki diploma varlığı ve aynı zamanda bu meslek alanınızda hatırlı bir deneyime sahip olmanız başvurunuzun onaylanmasını kolaylaştıran özelliklerdir. Bunlara ek olarak özellikle İngilizce ya da Fransızca dil seviyenizin ileri düzeyde olması gerekmektedir.

 

Kanada Göçmenlik başvurularından birisi Express Entry başlığı altında yürütülmektedir.

Öncelikle Kanada’ya göçmenlik başvurusu yaptığınızda, eğitim seviyeniz, yabancı dil bilginiz, iş tecrübeniz ve diğer birkaç konu hakkında 2 farklı puanlama sistemine tabi tutuluyorsunuz. Express Entry Göçmenlik başvuru şekli detaylarına geçmeden önce bu puanlama sistemlerini inceleyelim;

 

Kanada Göçmenlik Puanlama Sistemleri

Kanada’ya göçmenlik başvurularında başta başvuru yeterliliği ölçümü için uygulanan ve daha sonra başvurunuzun detaylarını girdiğiniz havuz sistemi olmak üzere 2 puanlama sistemi mevcuttur. Gelin şimdi bu 2 farklı puanlama sistemini inceleyelim;

 

 

Kanada FSW Puan Sistemi (67 puan sistemi) nedir?

FSW puan sistemi, Kanada yetkililerinin Göçmenlik başvurusu için uygun olup olmadığınıza karar vermelerine yardımcı olan ilk puanlama sistemidir. Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık (IRCC) bürosu işgücü piyasalarında çalışacak vasıflı işçileri seçmek için bu puan tabanlı sistemi kullanır. Bir aday 100 puandan üzerinden 67 puan alırsa Göçmenlik ve Federal Nitelikli İşçi programına başvuru yapma hakkı kazanır. Bu hak ediş aday için bilgilerini başvuru havuzuna girmesine olanak tanır. Bu havuzunun da kendi içinde 1200 puan üzerinden değerlendirilen ikinci bir puanlama sistemi vardır.

 

FSW Puanlama Sistemi Kriterleri Tavan Puanları

Yabancı Dil (İngilizce ya da Fransızca) : 28 Puan  (24+4)

Eğitim Geçmişi : 25 Puan

İş Deneyimi : 15 Puan

Yaş: 12 Puan

Kanada’da Hazır iş teklifi : 10 Puan

Adaptasyon Uygunluğunuz: 10 Puan

Toplam : 100 Puan

Not: FWS Puanlama sisteminden en az 67 puan almak gerekmektedir.

FSW Puanlama Sisteminin Detaylarına şu linkten ulaşabilirsiniz; Kanada Göçmenlik FSW Puanlama Sistemi Detayları

 

Başvuru Havuzu ve Comprehensive Ranking System (CRS) 1200 Puanlık Sistem Nedir?

67 Puan üzerine sahip olan adaylar başvuru havuzuna girmek için bir form doldurmaktadırlar. Bu forma adayın tüm nitelik ve özellikleri yazılmakta ve sonunda bu nitelikler üzerinden 1.200 puan üzerinden adaya puan verilmektedir. Verilen bu puanlama ile diğer adaylar arasında bir yere sahip olunmakta ve puanınızın yüksekliğine, kayıt tarihinize göre belirli dönemlerde başvuru yapmanız için size davetiye gönderilmektedir. Burada önemli olan konu başvuru havuzuna girdiğiniz bilgilerin kesinlikle tahmine dayalı olmaması ve gerçekçi bilgiler olmasıdır. Bazı adaylar mesela İngilizce sınavından yüksek puan alacağını düşünerek ilk başta profiline dil yeterliliği için yüksek puan yazmakta ve fakat sonrasında girdiği sınavdan düşük puan almakta ve bu da başvurusunun iptal edilmesine neden olabilmektedirler.

Başvuru havuzunda kalma süreniz 1 yıldır. 1 yıl sonunda eğer başvuru için davetiye almamış iseniz tekrardan başvurunuzu yenilemeniz gerekmektedir.

Yabancılar ofisi belirli aralıklarla bu başvuru havuzundan adayların başvuru sırası ve puan yüksekliğini göz önünde bulundurarak belirli sayıda adaya başvuru davetiyesi göndermekte ve havuzdan seçilen adayların orijinal belgelerini sunarak ve başvuru ücretlerini ödeyerek başvurularını tamamlamalarını istemektedir.

CRS puan sisteminde maksimum puan 1200’dür. 1200 puanın 600’ü, başvuru sahibinin yaşı, eğitimi, iş deneyimi, iş teklifi, konuşma yeteneği, uyum yeteneği vb. gibi “Temel Faktörlere” ayrılmıştır.

Diğer 600 puan, Provincial Nomination Program (PNP) / Eyalet Adaylık Programı (PNP) aracılığıyla adayın Kanada’nın herhangi bir eyaletinden bir iş teklifi alma durumudur, ki bu iş teklifini bazen direk eyalet birimleri havuzları kontrol ederek ihtiyaç duydukları mesleklerdeki adaylara direk olarak yapmaktadırlar. Dolayısıyla ilk 600 puan adayın nitelikleri ve sonraki 600 puanda adaya verilecek iş teklifiyle ilgili olup tabi ki nominational iş teklifi alan adayların puanlarının yüksek olmasına sebep olmakta ve bu adayların başvurularının onaylanma olasılığını ve süresini daha da kısalmaktadır. 2021 yılı içinde son yapılan davetiyelerde 400-450 Puan arası başvurulara davetiye gönderildiğini düşündüğümüzde Provincial Nomination den alınan bu 600 puanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.

Davetiye alan adayların puanlama güncellemelerini ve son taban puanları görmek için şu linki kontrol edebilirsiniz;  Kanada Express Entry Taban Puan Davetiye Kontrol.

 

Not: Genel ve Detaylı CSR Puanlama Tablosu için Şu Linke Tıklayınız; CRS Comphrensive Ranking System Puanlama Detay Listesi.

Not: Özet olarak Puanlama Kriterleri ve alınabilecek maksimum puanlar şu şekildedir; 

Yaş : 110 Puan

Eğitim : 150 Puan  (Lisans 120-Yüksek Lisans: 135)

Yabancı Dil : 160 Puan

Kanada İş Deneyimi : 80 Puan

Eskiye Dayalı İş Deneyimi : 50 Puan

Eşin Eğitim Seviyesi : 10 Puan

Eşin Dil Becerileri: 20 Puan

Eşin Kanada İş Deneyimi : 10 Puan

Toplam 500 Puan

Ek olarak Yüksek Lisans vb. eğitimler ve ek iş deneyimleri için de 50+50 şeklinde ek 100 Puan alınabilmektedir.

Son ek puanlarla toplamda 600 Puan toplanabilmektedir.

 

Aşağıdaki durumların kanıtında da da ek puan alınabilmektedir.

Kanada’da yaşayan Aile bireyleri : 15 Puan

Kanada’dan alınmış Hazır İş Teklifi: 200 Puan

PN/ Nomination – Kanada yerel makamlarından alınmış iş Teklifi: 600 Puan

Buraya kadar Toplamda 1200 Puan alınabilmektedir. 

 

Not: Aile başvurularında eşlerin de eğitim, dil ve diğer durumlarına göre ek puan verilmektedir. Puanlama detayları için aşağıda vereceğimiz linki kontrol edebilirsiniz.

Genel ve Detaylı CSR Puanlama Tablosu için Şu Linke Tıklayınız; CRS Comphrensive Ranking System Puanlama Detay Listesi.

 

Kanada Göçmenlik Mesleki Kodlama Kriterleri / National Occupational Classification (NOC) Nedir?

Kanada Göçmenlik Biriminin Göçmenlik başvurusu için belirlediği ve sınıflandırdığı ve her bir mesleğe kodlama yaptığı bir sistemdir. Bu sisteme girerek mesleğinizin listede olup olmadığını ve mesleğinize ait olan kodu belirleyebiliyor ve başvuru aşamasında bu kodu/kodları kullanıyorsunuz.

Express Entry Göçmenlik başvuruları için ana iş grupları şu şekildedir;

Skill Type 0 / Beceri Türü 0 (sıfır): yönetim işleri, örneğin:
restoran yöneticileri
maden müdürleri
kıyı kaptanları (balıkçılık)

Skill Level A / Beceri Seviyesi A: Genellikle bir üniversiteden derece gerektiren profesyonel işler, örneğin:
Doktorlar
Diş hekimleri
Mimarlar, Mühendisler

Skill Level B / Beceri Seviyesi B: genellikle bir üniversite diploması veya çırak olarak eğitim gerektiren teknik işler ve vasıflı meslekler, örneğin:
Şefler
Tesisatçılar
Elektrikçiler, Teknikerler

Skill Level C / Beceri Düzeyi C: genellikle lise ve / veya işe özel eğitim gerektiren orta düzey işler, örneğin:
Endüstriyel kasaplar
Uzun yol kamyon şoförleri
Yiyecek ve içecek sunucuları / Garsonlar-Teknikerler

Skill Level D / Beceri Düzeyi D: Genellikle iş başında eğitim veren işgücü işleri, örneğin:
Meyve toplayıcıları
Temizlik personeli
Petrol sahası çalışanları

Bu kodlara ve alt başlıklarındaki detaylı meslek listelerine ulaşmak için şu linki kullanabilirsiniz; Kanada Göçmenlik Meslek Kodları Listesi

Not: Meslek kodlarında açılan sayfada mesleğinizin ingilizce adını yazdığınızda meslek kodunu ve meslek başlıklarını sağ taraftaki Matching Job Title isimli sekmeye basarak görebilirsiniz. Mesleğinizin listelerde olup olmadığını ek olarak bize WhatsApp hattımız üzerinden sorarark da öğrenebilirsiniz.

Ek puan kazandırması ve Kanada’ya göçmenlik durumunu daha kolay hale getirmesi ve öğrenci olarak Kanada’ya gidenlerin çoğunun tercih ettiği bir yöntem olması sebebiyle öncelikle Canadian Experience Class başvuruları ve koşulları hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bu program hakkında detaylı ve güncel bilgiler için şu linke tıklayınız; Canadian Experince Class Göçmenlik Başvuru Bilgileri. 

Puanlama sistemi ve Meslek kodlarına hakim olduktan sonra şimdi sırasıyla göçmenlik için belirlenen program başlıklarını ve bunlara ait başvuru koşullarını inceleyelim;

 

Kanada Express Entry Göçmenlik Program Kategorileri

Express Entry göçmenlik başvuruları aşağıdaki 3 kategori altında değerlendirilmektedir.

1. Canadian Experience Class / Kanada Deneyim Sınıfı

2. Federal Skilled Worker Program / Federal Nitelikli İşçi Programı

3. Federal Skilled Trades Program / Federal Nitelikli Ticaret Programı

Gelin şimdi yukarıdaki bu başlıkları sırasıyla inceleyelim;

 

Canadian Experience Class / Kanada’da Eğitim ve İş Deneyimi elde ederek Yapılan Göçmenlik Başvurusu

Öncelikle bu program Quebec eyaletinde edinilen iş deneyimlerini kabul etmemektedir. Quebec eyaletinde iş deneyimine sahip olan adaylar Qeubec eyaletinin kendi experience class göçmenlik başvurusu değerlendirilebilirler.

Bildiğimiz gibi her yıl Türkiye’den Kanada’ya binlerce öğrenci gerek dil eğitimi gerekse lisans ya da yüksek lisans eğitimi almak için gitmektedir. Giden öğrencilerin çoğu uzun dönem öğrenci vizesine başvurmakta ve vizeleri orada başka bir programa geçtiklerinde otomatik olarak uzadığı için öğrenciler dil eğitiminden sonra gerek 1 yıllık ya da daha uzun sertifika programlarına ya da lisans veya yüksek lisans programlarına kayıt olmaktadırlar. Uzun dönem öğrenci vizesiyle Kanada’ya gidenlere dil eğitimi sonrası alacakları eğitim programları boyunca haftada 20 saat çalışma izni verilmesi de öğrenciler için ek gelir elde etmek açısından ayrı bir önem arz etmektedir.

Kanada’da 8 ay ile 1 yıllık arası bir eğitim programı bitiren öğrenci adayına otomatik olarak 1 yıla kadar çalışma izni verilmekte ve bu çalışma izni sonrası öğrenciler mesleki alanlarında bulunacak işlerde çalışabilmektedirler. Tabi bu çalışma iznini elde edebilmek için başta kayıt yaptırdınız okulun DLI (Designated Learning Instituon) Listesinde olduğundan emin olmanız gerekmektedir. (Güncel DLI Listesi).

Kanada’da aldığınız eğitim programı eğer 2 yıl ve üzeri ise size otomatik olarak 3 yıllık çalışma izni verilmektedir. Programınızdan mezun olduktan sonra mesleğiniz ile alakalı işlerde çalışmak için başvuru yapabiliyorsunuz. Tabi bu başvuruyu yapabilmeniz içinde bunun öncesinde Work Permit – Çalışma izni başvurusu yapmanız gerekiyor. Mezuniyet sonrası başvuru yapılması gereken Post Graduation-Work Permit ile ilgili güncel bilgilere ulaşmak için şu linke tıklayınız: Post Graduation-Work Permit Bilgileri.

Tüm bunların yanında Kanada’da aldığınız eğitim süreleri yeni çıkan düzenlemelere göre  ileride vatandaşlığa geçmeniz için gerekli son 5 yıl içinde 3 yıl ikamet izni şartı yerine de kullanılabilmektedir.

Kanada ‘da alacağınız 1 yıllık eğitim size ek olarak Göçmenlik başvurunuzda 30 puan kazandırmaktadır. Ek olarak Kanada’da edindiğiniz 1 yıllık iş deneyimi size ek 80 Puan kazandırmaktadır.

Tüm bu ek avantajlardan dolayı Kanada’da eğitim sonrası göçmenlik çok daha kolay ve işlevsel hale gelmektedir.

 

Kanada Experience Class a başvuru koşulları nelerdir?

Yukarıda Belirtilen Skilled Level 0 (Sıfır), A ve B alanlarında son 3 yıl içinde en az 1 yıllık tam zamanlı ya da toplamda 1 yıla eş saatte yarı zamanlı resmi şekilde kanıtlanabilen iş deneyimi. (1.560 Saat). Full time öğrencilik döneminde geçen çalışma süreleri maalesef bu 1 yıllık deneyim yerine sayılmamaktadır. (Co-op da dahil). Diğer taraftan mezuniyet, öğrencilik sonrası çalışma izni süresince çalışılan zaman göçmenlik puanlamasına dahil edilmektedir. Sonrasında da bu süreler vatandaşlık başvurusu için gerekli sürelere de dahil edilmektedir.

Yabancı dil sınav sonucu CLB (Canadian Language Benchmark) en az 7 puan olmalıdır.

Gireceğiniz sınav IELTS olacaksa Puanınızın ortalaması her alanda en az 6.0 olmalıdır. İngilizce Puanlama ile ilgili deyatlara şu linkten ulaşabilirsiniz; Kanada Göçmenlik İngilizce Puanlama Tablosu.

 

Kanada Federal Skilled Worker Program / Federal Nitelikli İşçi Programı

Genel olarak bu program, kalıcı olarak Kanada’ya göç etmek isteyen ve mesleki alanına iş tecrübesine sahip vasıflı işçiler içindir. Bu program hakkında güncel ve daha detaylı bilgilere şu Linkten ulaşabilirsiniz; Kanada Federal Skilled Program Bilgileri.

Kanada Federal Skilled Worker Progamına başvuru yapabilmeniz için meslek alanızda yeterli deneyim, eğitim ve ingilizce bilgisine sahip olmanız gerekmektedir.

Skilled Worker Program – Nitelikli İşçi Deneyim Proğramı kategosinde başvurulabilecek NOC-Meslek Kodları Şu Şekildedir;
Yönetimsel işler (Skill Type 0)
Profesyonel işler (Skill Level A)
Teknik işler ve vasıflı işler (Skill level B)

Bu programa seçilirken ayrıca şu faktörlerde göz önünde tutulmaktadır;

Yaş, eğitim derecesi, iş deneyimleri, Kanada’dan potansiyel iş teklifi, İngilizce ya da Fransızca dil bilginiz ve Kanada’ya uyum sürecinizin kolay olacağını gösterir kanıtlar ve durumlar.

Bu Göçmenlik Kategorisi Başvurusu da 100 Puan üzerinden değerlendirilip 67 Puan ve üstü alanlar Başvuru yapabilmektedir. Tavan Puanlar Şu şekildedir;

Yabancı Dil (İngilizce ya da Fransızca) : 28 Puan  (24+4)

Eğitim Geçmişi : 25 Puan

İş Deneyimi : 15 Puan

Yaş: 12 Puan

Kanada’da Hazır iş teklifi : 10 Puan

Adaptasyon Uyğunluğunuz: 10 Puan

Toplam : 100 Puan

Skilled Worker Proğramı 6 farklı puanlama sistemi deyatları için şu linke tıklayınız; Six Selection Factors-Federal Skilled Worker Program

 

Skilled Worker Programı Başvuru Koşulları Nelerdir?

En az 1 yıllık iş deneyimine sahip olmalısınız.

İleri Seviye Yabancı dil bilginiz olmalı.

1 Yıllık Geçiminizi sağlayacak kadar paraya sahip olmanız gerekiyor. 2021 başvuruları için : (1 Kişi için: 12.960 CAD / 2 Kişilik Aile için: 16.135 CAD/  3 Kişilik Aile için: 19.836 CAD). Güncel rakamlar için tıklayınız.

Yabancı dil sınav sonucu CLB (Canadian Language Benchmark) en az 7 puan olmalıdır.

Gireceğiniz sınav IELTS olacaksa Puanınızın ortalaması her alanda en az 6.0 olmalıdır. Sınavlar 2 yıl içinde alınmış olması gerekir. Son yapılan değişikliklerle ek olarak sunacağınız Fransızca sınav sonucu ile 50 puana kadar puan alınabilmektedir.

Şimdi son Göçmenlik Başvuru şekli olan Federal Skilled Trades Programını inceleyelim.

 

Federal Skilled Trades Program / Federal Nitelikli Ticaret Programı

Bu programın özelliği daha az ingilizce bilgisi istemesi, başvuru için her hangi bir diploma zorunluğu olmaması ve puanlama kriterlerinin daha esnek olmasıdır. Bu program hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız. 

Bu program Quebec eyaleti dışında gerçekleştirişmekte olduğundan bu konuyu dikkate almalısınız.

Federal Nitelikli Ticaret Programı aşağıda yazılı olan Mesleki alanlara (NOC) sahip adayların başvuru yapabilmesi için düzenlenmiştir:

Major Group 72, Endüstriyel, elektrik ve inşaat ticareti
Major Group 73, Bakım ve ekipman operasyon ticareti
Major Group 82, Doğal kaynaklar, tarım ve ilgili üretimde denetçiler ve teknik işler
Major Group 92, İşleme, üretim ve kamu hizmetleri denetçileri ve merkezi kontrol operatörleri
Minor Grup 632, Şefler ve aşçılar
Minor Grup 633, Kasaplar ve fırıncılar

Bu Mesleki Kodların detaylarına şu linkten ulaşabiliriniz.

 

Federal Skilled Trades Programı Başvuru Koşulları Nelerdir?

  • Son 5 Yıl içinde en az 2 yıllık iş deneyimine sahip olmalısınız.
  • Orta Seviye Yabancı dil bilginiz olmalı.
  • 1 Yıllık Geçiminizi sağlayacak kadar paraya sahip olmanız gerekiyor. 2021 başvuruları için : (1 Kişi için: 12.960 CAD / 2 Kişilik Aile için: 16.135 CAD/  3 Kişilik Aile için: 19.836 CAD). Güncel rakamlar için tıklayınız.
  • Yabancı dil sınav sonucu CLB (Canadian Language Benchmark) en az 5 puan olmalıdır.
  • Son yapılan değişikliklerle ek olarak sunacağınız Fransızca sınav sonucu ile 50 puana kadar puan alınabilmektedir.
  • Kanada’da bulunan bir işverenden iş teklifi almalısınız.

Bu program da da Havuz sistemine dahil olunmakta ve başvuru tarihiniz ve puanınıza göre başvuru davetiyesi almaktasınız. Havuz sistemi ve puanlama ile ilgili yukarıda Canadian Experience başlığı altında  verilen bilgileri kontrol edebilirsiniz.

Başvuru esnasında öncelikle eyalet bazında iş araması yapıyor ve sonrasında sizin başvurunuzu değerlendiren o eyalet üzerinden işlemlerinizi yürütüyorsunuz.

 

Kanada da Göçmenlik Koşulları Hakkında daha detaylı bilgi almak için bize mail atabilirsiniz: muhammedkutluca@hotmail.com ya da info@factconsultancy.com

WhatsApp Hattımızdan da bize ulaşabilirsiniz; (Şu an için Hizmet Veremiyoruz.).

 

 

 

Sayfa Başı