4 October 2024

Almanya’da Üniversite Eğitimi

Almanya’da Üniversite Eğitimi 

Bu yazımızda Almanya’da üniversite ve yüksek öğrenim ile ilgili sizlere detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Almanya’nın hem sanayi hem de diğer alanlarda gelişmiş bir ülke olması üstüne yüksek öğrenimlerin çok düşük harç ücretleriye verilmesi ister istemez bu ülkeye olan öğrenci akımının önüne geçememektedir.

Almanya Kuşkusuz sanayi alanında kendini kanıtladığı gibi eğitim alanında da çok ileri seviyelerde eğitim veren kaliteli üniversitelere sahiptir. Ükenin dünya sıralamalarında ilk 500’e giren üniversite sayısı göz ardı edilmeyecek kadar fazladır. Bunun yanında gerek Türk nüfusun çokluğu gerekse hem Türkçe hem de Almanca bilen aday ihtiyacının hiçbir zaman bitmediği bir durum siz konusudur. Her yıl Türkiye’den binlerce öğrenci Almanya’ya Üniversite ve Yüksek Lisans eğitimi almak için gitmekte ve sonucunda ya Türkiye’ye dönerek daha kaliteli işlerde çalışmaya başlamakta ya da hayatının geri kalanını Almanya’da kendisine sunulan birçok iş seçeneğini değerlendirip orada bir işe başlayarak geçirebilmektedir.

Almanya’da Üniversite eğitimleri tamamen ücretsizdir. Evet yanlış duymadınız Almanya eğitim sistemi üniversite öğrencilerinden yıllık sadece 500 ile 1.500 Euro arasında bölge ve üniversiteye göre harç ücreti almaktadır. Genel olarak da üniversitelerin yıllık harç ücreti 1.000 Euro civarındadır. Öğrenciliğinizin karşılığında yıllık ulaşım için verilen paso vb. olanak ve indirimlerle yıllık harcamalarınızı çok rahat bir şekilde amorti edebilirsiniz. Bu sayede eğitiminiz ücretsize gelmiş olur ve sadece yaşam masraflarınızı karşılamanız gerekir ki bunu da size verilen çalışma iznini kullanarak çok rahat bir şekilde karşılayabilirsiniz.

Tüm bunların yanında şu konuya da vurgu yapmadan geçmek istemiyoruz; Bildiğiniz gibi Türkiye’de birçok vakıf ve özel üniversite bulunmakta ve bunların yıllık ücretleri neredeyse 50.000 TL yi bulmakta hatta bazıları 70, 80 bin TL ücret talep etmektedirler. Ve şu acı bir gerçektir ki bu üniversitelerin çoğundan mezun olan adaylar mezuniyet sonrası iş bulmakta zorlanmakta ve iş yaşamına, eğer kendi ailelerinin bir ticari faaliyeti yoksa, girememekte ve çok sıkıntılı dönemler geçirebilmektedirler. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda bir öğrencinin Almanya’da alacağı eğitimin gerek ileri seviyede Almanca bilgisi vermesi ve gerekse de yabancı bir devletin diplomasına sahip olunması buradan söz konusu üniversitelerden alınan diploma ve bu diploma sahibi mezunlarının çok rahat önlerine geçmelerine olanak sağlayacaktır. Türkiye’deki özel ve vakıf üniversitelerinin yıllık harç ücretleri ve mezuniyet sonrası çok kısıtlı iş olanaklarını düşündüğümüzde Almanya’da özellikle bu tür öğrencilerin üniversite okumalarının hem maddi anlamda hem de kariyer anlamında ne kadar mantıklı olduğu çok rahat anlaşılmaktadır.

Şimdi size bu uzun yazıda Almanya’da eğitim almak için geçirilecek ön ve sonraki süreçler hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Hepsini bir araya koyduk ki bir bütünlük olsun ve öğrenci bir sayfadan her şeyi okuyup öğrenebilsin. Sizleri Hiç sıkmadan direk konunun ana hatlarını anlaşılır bir biçimde ve mümkün mertebe en kısa şekilde açıklamaya çalıştık.

Öncelikle özet olarak şunu belirtelim, Almanya’da üniversite eğitimi alabilmeniz için Türkiye’de orada okumayı planladığınız bölümü OSYM’nin yaptığı üniversite sınavı ile kazanmış ve okumayı istediğiniz bölüme yerleşmiş olmanız gerekmektedir. Bu üniversitenin devlet, vakıf ya da özel olması fark etmemektedir. Bunun yanında ilk yıl için geçim masraflarını karşılayabileceğinizi göstermeniz istenmektedir. Bu durumu da Almanya’da bir bankada bloke hesap açarak ya da kendinize bir sponsor bularak gerçekleştirebilirsiniz. 2021 yılı için Alman hükümeti bir öğrencinin aylık hacamasını 861 Euro olarak belirlemiş ve ülkeye gelecek uluslararası öğrencilerin ilk yıl için oradaki bir bankada 10.332 Euro turarında bir bloke hesap açmalarını talep etmektedir. Bu bloke hesaptaki para tamamen size ait olup aylık 861 Euro çekebileceğiniz şekilde uyarlanmıştır. Üst satırlarda da belirttiğimiz gibi bloke hesaba alternatif olarak Almanya’dan bir sponsor bularakta bu şartı yerine getirebilirsiniz.

Bu 2 konunun yanında vize başvurusu yapabilmek için Alman konsolosluğu B1 seviyesinde Almanca Bilgisi istemektedir. Bunu Goothe Insitute Sınavı ile vize başvurusu sırasında kanıtlamanız gerekmektedir.

Goethe Sınav Yönergesinin Madde 6.3: Baraj Kısmı aynen şu şekildedir; (Yönergenin Kopyasına Ulaşmak İçin Tıklayınız)

Sınavın yazılı bölümünde 225 ve sözlü bölümünde 75 puan olmak üzere toplam en çok 300 puan alınabilir. Sınavı kazanmak için en az 180 puan (azami puan sayısının %60’ını) almış olmak ve tüm sınav bölümlerine katılmış olmak gerekmektedir. Aday yazılı sınav bölümünde en az 135 puan ve sözlü sınavbölümünde en az 45 puan almadıysa sınavın tümünükazanamamış sayılır.

Bu 3 konu çok önemli konular olduğu için yazımızın başına koyduk ki bu şartları yerine getirebilecekler Almanya’da eğitim için girişimde bulunsunlar.

 

Gelin şimdi Almanya’da eğitim almanın koşul ve şartlarını daha detaylıca inceleyelim;

Almaya da Eğitim hakkında Aşağıdaki şu başlıklar altında genel bir bilgilendirme yapacağız;

  • Almanya eğitim kurumları ve eğitim dereceleri ve eğitim süreleri
  • Almanya da Üniversite ya da Yüksek Lisans yapmak için gerekli Dil seviyesi
  • Türkiye den Almanya’ya Üniversite Eğitimine gitmek için gerekli şartlar
  • Türkiye de Üniversite sınavından bir Üniversite kazanma ve yerleşme şartı
  • Almanya’da eğitim için Bloke Hesap Ya da Sponsor şartı
  • Almanya Üniversiteleri Başvuru Tarihleri
  • Almanya Eğitim Vizesi – Ulusal Vize Hakkında Bilgiler
  • Uni-assist Nedir ?
  • Studienkollegs Nedir?
  • Test-Daf Ve DSH sınavları Hakkında bilgiler
  • Almanya’da Eğitim ve Yaşam giderleri
  • Almanya’da Konaklama giderleri
  • Almanya’da eğitim süresinde ve sonrasında çalışma izinleri hakkında bilgiler
  • Almanya da eğitim için neden danışmanlık hizmeti almalıyım? Almanya başvurularımı kendim yapamaz mıyım?
  • Almanya’da eğitim için sık sorulan sorular

 

Almanya Eğitim Kurumları

Almanya’da eğitimler genel olarak ücretsiz olarak verilir. Sosyal projelerde değerlendirilmek üzere çok cüzi miktarlarda harç ücretleri genelde eğitim kurumuna göre 500 Euro ile 1.500 Euro arasında alınabilmektedir.

Hauptschule – Orta Okul: 5. Sınıftan 9. Sınıfa kadar eğitim alınan genel eğitim veren okullardır. Bazı eyaletlerde 10. Sınıfa kadar eğitim verilebilmektedir.

Realschule – Mesleki Okullar: 10. Sınıfa kadar eğitim veren bu ara okulları tamamlayan öğrenciler mesleki, teknik ya da ileri Liselere kayıt olmak hakkı kazanırlar.

Gymnasium-Akademik Lise: Bu okullar daha ileri seviyede eğitim vererek öğrencileri Abitur (Yüksek Öğrenim) e hazırlamaktadırlar.

 

Almanya’da Yüksek Öğrenim Kurumları aşağıdaki şekilde 3 e ayrılırlar.

Üniversite (Universitaet): Normal bildiğimiz her alanda üniversite eğitimi veren okullardır. Eğitim süreleri tıp bölümü hariç 3 yıldır.

Meslek Yüksek Okulları (Fachhochschule): Giriş koşulları Üniversiteye göre daha kolay olan ve adaylara mesleki beceri kazandıran okullardır. Eğitim süreleri 3 yıldır.

Sanat Yüksek Okulları (Kunsthochschule): Sanat Yüksek okullarında sanatsal alana yönelen adaylar eğitim görürler. Bu okulların kayıt öncesi bazı beceri ve ön koşulları olur. Eğitim süreleri 3 yıldır.

Görüldüğü gibi Almanya da Üniversite eğitimi 3 yıl yani 6 dönem sürmektedir. Az da olsa bazı okullar bunu 4 yıla yani 8 döneme çıkarabilmektedirler. Ama genelde Almanya’da Yüksek öğrenim 3 yıl sürer.

 

Almanya’da Üniversite ya da Yüksek Lisans eğitimi için gerekli Dil seviyesi

Almanya’da Almanca Yüksek Öğrenim için gerekli dil şartı :

Almaya ya eğer Almanca eğitim veren bir üniversiteye gidiyorsanızi, ki çoğu üniversite Almanca eğitim verir, ve üniveristelere direk başlayacak resmi bir Almanca sınav sonucunuz yoksa, Almanya’da haftada 18 saatlik yoğun Almanca Kursuna kayıt yaptırdığınızı ve bunun ücretini ödediğinizi belgelemeniz gerecektir. Buna ek olarak az da olsa daha önce Almanca eğitimi almış ve belirli seviyede Almanca bilen adaylar daha rahat vize alabilmektedirler. Bu yüzden tüm adaylarımıza en azından kayıt süreçlerine başladıklarında bir Almanca kursuna yazılmalarını öneriyoruz. Bu kurstan alacağınız Almanca Kurs katılım belgesi ya da kurs sonunda Göethe sınavlarına girerek alacağınız A1-A2 ya da B1 –B2 sınav sonuçları Almanca ya olan ilginizi gösterecek ve sizin Almanya ya eğitim amaçlı gittiğinizi konsolosa bir nebze olur kanıtlayacak bir belge olacaktır. Bu durumda da vize alımınız daha da kolaylaşacaktır. Dahası konsolosluk çoğu durumda Göethe sınav sonucu sunmanızı istemekte ve bunu sunamayan adaylara ret verebilmektedir. Bu yüzden Almanya da üniversite araştırma süreci ve kayıt aşamalarında bir kursa yazılıp Göethe kurumundan bir sınav sonucu almanızı ısrarla öneriyoruz. (Almanya üniversite kayıt ve vize aşamaları yaklaşık 3-4 ayı buldugundan ve başta oraya gidince Almanca hazırlık okuyacağınızdan, yani çok aceleniz olmadığından, daha karar aşamasında bir kursa yazılmanız ve Göethe kurumuna bir sınav için gün almanız  vize alımınızı kolaylaştıracaktır).

Almanya’da İngilizce Yüksek Öğrenim için gerekli dil şartı:

Almanya’ya eğer İngilizce eğitim veren bir üniversitede eğitim almak için gidiyorsanız daha önceden aldığınız TOEFL ya da IELTS sınav sonucunu başvuru dosyanıza koymalısınız. Bu testlerden aldığınız puan gideceğiniz okulun istediği puana denk olmalıdır.

 

Türkiye den Almanya’ya Üniversite Eğitimine gitmek için gerekli şartlar

  • Türkiye’de yapılan Üniversite yerleştirme sınavından uygun puanı alıp herhangi bir üniversiteye yerleşti belgesi.

Almanya’ya üniversite eğitimi için gidebilmeniz için Türkiye’de orada okumayı planladığınız bölüm kazanmış ve o bölüme yerleşmiş olmanız gerekmektedir. Yerleşeceğiniz üniversite devlet, vakıf ya da özel üniversite olabilmektedir. O yüzden tercihlerinizi yaparken bu durumu göz önünde bulundurmalısınız. Mesela Bilgisayar mühendisliği okumayı düşünen bir aday puanının tuttuğu üniversiteleri tercih etmeli ve işini garantiye almalıdır. Bu durumda ek olarak şu hususa da dikkat etmek gerekmektedir; Almanya da okumak istediğiniz bölüm burada hangi üniversitede tutuyorsa tercihlerinizi yaparken buna dikkat etmelisiniz. Tavsiyemiz Üniversite yerleştirme sınavından aldığınız puanda bir devlet üniversitesini tercih etmenizdir. Bazen öğrenciler sırf tutsun diye paralı eğitim veren üniversiteleri tercih etmekte ve bu da gerek Almanya kayıt işlemlerinin uzaması gerekse vize reddi olasılığı yüzünden öğrenci eğer süreç sonunda Türkiye’de paralı üniversiteye gitmeyi tercih etmezse sene kaybına sebep olabilmektedir. Bazı özel üniversiteler de kayıtlarının devam edebilmesi için, öğrenci okula gitmese dahi öğrenciden belirli miktarlarda para almaktadırlar. Bu yüzden Almanya da okumayı planladığınız alanı Türkiye’de devlet üniversitelerinden seçmeli ve buralardan yerleşti belgesi almanızı öneriyoruz.

  • Herhangi bir Alman Üniversitesinden Şartlı Kabul: Almanya dan üniversite kabulü alımı konusunda firmamız size danışmanlık hizmeti vermektedir. Bu şartlı kabulleri gerek Uni-assist kurumu kullanılarak gerekse direk şartlı kabul veren universitelere başvurularak yapabilmekteyiz.
  • Bloke Hesap Ya da sponsor: Almanya’da bulunan bir bankada Bloke hesap açmalısınız ya da bir sponsordan sponsorluk belgesi temin etmelisiniz. Bu iki konuya aşağıda detaylı olarak değinilecektir).
  • Varsa alınmış Almanca dil sınav sonuçlarınız: Direk Üniversite eğitimine başlamak için elinizde gereki puana sahip Test DAF yada DSH sınav sonuç  belgesi varsa bunu kullanabilir ve dil eğitimi almadan direk üniversi eğitimine başlayabilirsiniz. Bu yoksa;
  • Almanya da haftada en az 18 saat eğitim veren bir dil kursundan alınmış dil kursu kayıt ve bu kursun ücretinin ödendiğine dair dekont. Almanya’da bulunan özel ya da üniversite bünyesinde bulunan bir dil kursuna kayıt olmalısınız ve bu kursun kayıt belgesini ve ücretinin ödendiğini gösterir dekontu vize başvurusunda sunmalısınız. Burada şunu da belirtmek isteriz ki; uzun dönem öğrenci vizesi başvurularında Almanya’da bulunan ücretsiz dil kursu kayıtları kabul edilmemektedir. 

 

Almanya’da Eğitim için Bloke Hesap Ya da Sponsor Şartı

Bloke Hesap sizin adınıza bir Alman bankasından siz halen Türkiye’de iken açtığınız ve 10.332 Euro yatırdığınız bir hesap türüdür. Bu hesabı Alman makamları öğrencilerden ilk yılda istemekte olup Almanya ya giden öğrencilerin hem maddi sıkıntı çekmemesi hem de ilk yıllarını daha rahat geçirebilmeleri için istemektedirler. Bu hesaba yatan parayı öğrenci Almanya gidişinden sonra aylık (861 Euro) olarak belirli miktar limitleri dahilinde çekebilmektedir. (Para çekim miktarı eşit tutarlarda 12 aya yayılmaktadır). Bloke hesaba yatırdığınız para sizin olup olası vize reddi sonrası geri alınabilmektedir.

Almanya da Eğitim için Sponsor şartı;

Almanya’ya eğitim için giden şahsın eğer bloke hesabı yoksa kendisine maddi durumu yerinde olan bir sponsor ayarlaması gerekir. Bu Sponsorluk aşağıdaki seçeneklerden birisi ile gösterilmelidir;

Almanya’dan bir sponsor bulan öğrenci sponsorunun Almanya yabancılar Dairesinden öğrencinin isim ve diğer bilgilerinin yer aldığı ve özellikle ödeme gücünün ispat edildiğine dair bir notun da eklendiği bir sponsorluk belgesi almalıdır. Bu belgede ödeme gücünün inandırıcı olduğu yani ‘Ödeme gücü kanıtlanmıştır’ ibaresi olması gerekmektedir.

 

Almanya Üniversiteleri Başvuru Tarihleri

Alman üniversitelerine Kış dönemi için 15 Temmuz’a kadar,

Yaz Dönemi için 15 Ocağa kadar kayıt yaptırmalısınız.

Not: Almanca yeterliliği bir sınav sonucu ile kanıtlamayıp Almanya’da ilk olarak dil eğitimi alacak adaylar herhangi bir dönem için başvuru yapabilirler. Bu başvuru başta dil eğitimi alınacağı için konsoloslukta kabul alındığını göstermek için kullanılacaktır. Kısa adıyla buna Şartlı kabul denmektedir şartı da dil eğitimi tamamlamaktır. Dil eğitimi bittikten sonra öğrenci tekrardan dönem başvuru tarihlerini de göz önünde tutturarak aynı ya da farklı üniversitelere başvuru yapabilir ve başta kabul alınan okuld harici farklı üniversitelerde de eğitim görebilir.

 

Almanya Eğitim Vizesi – Ulusal Vize Hakkında Bilgiler

Almanya’ya eğitim için gidildiğinde 2 türlü vize verilmektedir.

Altı ay altı dil kursu vb. durumlar için Normal vizeye başvurmalısınız.

Altı  ay üstü dil kursu ve ardından Üniversite Eğitimi düşünüyorsanız ve Üniversite kabulünüz varsa o zaman Uzun dönem Ulusal vizeye başvurmalısınız.

 

Uni-assist Nedir ?

Uni-assist kurumunun bilgilerini vermeden önce şunu söylemekte fayda grüyoruz, Uni-assist’i araya koyamdan da başka birçok üniversiteden şartlı kabul alınabilmektedir.

Uni-assist Almanya’da yaklaşık 180 Üniversitenin başvurularını düzenleyen ve size tam ve eksiksiz başvuru yapabilmeniz için hizmet veren bir kuruluştur.

Uni-assist Genelde sizden başvuru için şu belgeleri talep edebilir.

Lise Diplomanız

Lise Transcriptiniz

Üniversite Kazandı ve yerleşti belgeniz

Özgeçmiş

Niyet Mektubu

Varsa Sertifikalarınız

Pasaportunuzun Kopyası

Resim

Varsa iş deneyimlerinizin Kanıtı

Daha önce girdiğini yetenek ve dil sınavlarının sonuçları

Eğer 2 yıllık Üniversite bitirmiş iseniz bunun diploma ve not dökümü

Başvurunuzu güçlendireceğini düşündüğünüz diğer evraklar

 

Uni-assist Ne Kadar Ücret Talep Ediyor ?

Uni-assist her bir başvuru için 75 Euro talep etmektedir. Bu ilk Üniversite başvurunuzun yanında 1 den fazla üniversiteye başvurmak istiyorsanız her bir başvuru için ek olarak 30 Euro ödersiniz.

Diyelim toplamda 3 üniversiteye Uni-assist üzerinden başvurmak istiyorsunuz o zaman Uni-assist sizden aşağıdaki ücretleri talep eder.

1.Üniversite başvurusu için 75 Euro

2.Üniversite başvurusu için 30 Euro

3.Üniversite başvurusu için 30 Euro

Toplamda Uni-assist’e 135 Euro ödersiniz.

 

Not: Uni-assist aynı üniversiteden farklı bölümlere başvuru yapmak isteyenler için de her bir ek bölüm için 30 Euro ek ücret talep etmektedir. 75 Euro Uni-assist’in ilk ücreti olup bu her halükarda ödenecek ücret olup ek üniversite ya da her bir ek bölüm için 30 Euro daha ödeme yapmanız gerekir.

 

Not:Fact Consultany / Yedi Kıta Eğitim Danışmanlığı olarak Uni-assist’in istediği belgeleri sizlere onaylı- Noterli tercüme edebiliyoruz. Buna ek olarak uni-assist başvurları için sizlere danışmanlık hizmeti de vermekteyiz.

 

Studienkollegs Nedir?

Eğitim geçmişiniz Almanya’da eğitim almaya uymuyorsa, mesela Üniversite öncesi 12 yıllık eğitim değil de 11 yıllık eğitim almışsanız, ki artık Türkiye’de zorunlu 12 yıllık eğitim olduğu için bu şart çok ta önemli olmamaktadır, bu durumda Studienkollegs yapmalısınız. Studienkollegs bir hazırlık kursudur. 1 yıllık alacağınız üniversiteye hazırlık kursu ile üniversitelere başvuru hakkını elde edebilirsiniz. Bu kurs sizi hem akademik anlamda hem de Almanca dili anlamında istenilen seviyeye getirip sizin üniversiteye başvuru hakkı elde etmenizi sağlayacaktır.

 

Test-Daf Ve DSH sınavları Hakkında bilgiler

Almanya’da eğitime giden adaylar üniversiteye başlayabilmek için Almanca yeterliliklerini kanıtlamak zorundadırlar. Adaylar genelde dil eğitimleri sonucunda Almanca Test-Daf ve DSH dil sınavlarına girer ve yeterliliklerini bu sınavların sonuçları ile kanıtlarlar.  Bu sınavlardan yeterli puanı alanlar Üniversitelerde eğitime başlama hakkı elde ederler.

Test-Daf Almancanızın test edildiği ve aynı İngilizce TOEFL sınavı gibi bir sınavdır. 80 den fazla ülkede 400 den fazla sınav merkezinde bu sınava girebilirsiniz. Sınav ücretleri 190-200 Euro civarındadır. Genelde TDN4 ya da TDN5 puan notları birçok üniversiteye girmek için yeterli puanlardır. Bu sınava kayıt olmak için  https://www.testdaf.de/ web sitesini kullanabilirsiniz.

DSH Sınavı ise içerik olarak Test-Daf ile hemen hemen aynı olan ve sadece üniversitelerde yapılan ve sonucu her üniversitede kullanılabilen bir sınavdır. Genelde her üniversite yılda 2 ile 4 defa bu sınavı yapar. DSH 2 Sınav sonucu genelde üniversiteye başlamak için yeterli olmaktadır. Sınav ücreti de sınav veren üniversiteden üniversiteye değişmekte olup 40 ila 170 Euro arasında değişmektedir. Bu sınava bazı üniversiteler sadece 2 defa girmeye izin verirken bazılarında giriş sınırı yoktur. Sınava girmek için çoğu üniversite C1 sertifikası isterken bazı üniversiteler B1 sertifikasını da kabul edebilmektedirler.

 

Almanya’da Eğitim ve Yaşam giderleri

Almanya sosyal bir devlet olduğu için öğrencilerden sadece harç ücreti almaktadır. Yıllık harç ücretleri eyaletten eyalete değişmekte olup genelde 800 ile 1500 Euro arasındadır. Genel olarak ise üniversitelerin çoğu 900-1000 Euro civarında yıllık harç ücreti alır. Amerika, Kanada ve İngiltere’de üniversite eğitimi için alınan yıllık 30.000 dolar ve üzeri ücretleri düşündüğümüzde bu alınan harç ücretlerinin ne kadar az olduğunu anlayabiliriz.

Almanya da Konaklama

Almanya da aylık konaklama giderlerinize kiraladığınız evin büyüklüğü ve bölgesine göre değişmektedir. Genelde öğrenciler tuttukları ya da beraber kiraladıkları evlerde kişi başı 350-500 Euro arasında bir harcama yapmaktadırlar.

Aylık yeme içme ve yol masrafları ise yaklaşık 250 ile 350 Euro arasında kişiden kişiye değişmektedir.

 

Almanya’da eğitim süresinde ve sonrasında çalışma izinleri hakkında bilgiler

Almanya’da yüksek  öğrenim eğitimi alan adaylara eğitimleri süresince haftada 20 saatlik çalışma izni verilmektedir. Bu 20 saatlik çalışma izinlerini kullanarak rahatlıkla aylık konaklama ve yaşam giderlerini karşılayabilirler. Eğitimlerinin sonunda da çalışacakları bir yer bulmak şartı ile hem Almanya da hem de Tüm Avrupa da 18 aya kadar çalışma izni elde ederler. Bu 18 ay sonunda kendilerine düzenli bir iş bulan adaylar oturumlarını vatandaş olana kadar uzatabilirler.

 

Almanya da eğitim için neden danışmanlık hizmeti almalıyım? Almanya başvurularımı kendim yapamaz mıyım?

Hemen sizlere şunu söyleyelim; Almanya üniversite başvuru sistemi hayli karışık ve hata götürmeyen bir duruma sahiptir. Yapacağınız ufak hatalar sizlere alacağınız üniversite eğitiminden dönem ve bazen de sene kaybına sebep olabilmektedir. Buna ek olarak vize başvurularında yapılabilecek hatalar vize retlerine bu durum da Almanya da eğitim hayallerinizin kaybolmasına sebep olabilmektedir. Bu tür hatalardan dolayı mağdur olmamanız için sizlere Almanya da eğitime gitme konusunda danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ediyoruz. Fact Consultany / Yedi Kıta Danışmanlık olarak yılların tecrübe ve birikimi ile siz değerli öğrencilerin Almanya başvurularında makul fiyatlara profesyonel danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

 

Almanya üniversite başvurularını kendiniz yapabilir misiniz?

Eğer ileri düzeyde Almanca veya İngilizce bilgisine sahipseniz ve bu tür başvuru süreçleri hakkında daha önce tecrübeniz var ise başvurunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Bu tür adaylara firmamız aynı zamanda tercüme ve evraklarınızın noterlenmesi işlemi konularında hizmet vermekteyiz. Ayrıca üniversite kabulü almış adaylara da cüzi miktarlarda danışmanlık bedelleri ile Vize başvuru hizmeti verebilmekteyiz.

 

Almanyada Üniversite Eğitimi Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevaplar

Soru : Almanyada Universite egitimi Ücretlimidir ?

Cevap : HAYIR, Almanyada Universite egitimi almak isteyen adaylar, Kayıt olduğu Universitenin senelik Harç ücretini ödemek zorundadır. Bu harç ücretleride Üniversiteden Üniversiteye değişmektedir. Genelde dönemlik harç ücretleri 500 ile 1.500 Euro arasında sembolik rakamlardır. Dolayısıyla Almanyada Üniversite eğitimi ücretsizdir diyebiliriz.

 

Soru:Almanyada Üniversite eğitimi alabilmem için OSYM / Türkiye Üniversite Sınavı Şartı varmıdır ?

Cevap : EVET, Almanyada Üniversite eğitimi alabilmeniz için Türkiyede yapılan üniversite Sınavını geçmiş olup bir Yüksek Eğitim kurumuna yerleştirilmiş olmanız gerekiyor.

 

Soru : Burada Meslek Lisesi Mezunuyum ve Üniversite sınavını kullanmadan İki senelik Bir Meslek okulunda okuyorum. 1. sınıftayım Almanayada bir Üniversiteye Transfer yapabilirmiyim ?

Cevap : Hayır. Bu durumda öncelikle buradaki iki yıllık proğramınızı bitirmeniz gerekecek. Buradaki okulunuz bittikten sonra Almanyada bir üniversiteye başvurulabilir. Bu başvuruda Almanya eğitim sistemi sizi orada bulunan herhangi bir 4 yıllık Üniversitenin (Bölümünüz tutmak şartı ile) hazırlık sınıfından başlamanıza izin verecektir.

 

Soru : Türkiyede Üniversite sınavı ile 2 yıllık bir Üniversiteye yerleştirildim, Almanyada bir Üniversiteye kayıt yaptırabilirmiyim?

Cevap : Hayır. Öncelikle buradaki iki yıllık okulunuzu bitirmeniz gerekecek. Almanya eğitim sistemi Türkiyede 4 yıllık bir proğramı kazanan adaylara eğitim hakkı sunmaktadır. İki yıllık eğitim kazanan adaylara bu hakkı buradaki eğitimleri bittikten sonra sunmaktadır.

 

Soru : Türkiyede kazandığım bölüm haricinde bir proğrama kayıt yaptırabilirmiyim ?

Cevap: Hayır. Yalnız bazı Üniversitelerde bölümünüze yakın bölümlere (üniversite puanı olarak daha altta olan veya hemen hemen aynı olan bölümlere) kayıt yaptırılabiliyor. Alt Bölüm olarak heryerde olduğu gibi Almanya dada bölümünüze yakın bölümleri ikinci bölüm olarak seçebilirsiniz.

 

Soru : Türkiyede, (Kıbrıs da dahil) bir devlet üniversitesinde 2. sınıfta okumaktayım. Eğitimime Almanyada buradaki derslerimi transfer ederek devam edebilirmiyim ?

Cevap: EVET, Ama Türkiyeden aldığınız dersleri transfer ettiğinizde kredilerinizden birçoğunun sayılmayacağı ihtimalini unutmamanız gerekiyor. 2 yıl Turkiyede eğitim almış bir adayın en iyi ihtimalde burada okuduğu 1 senesi sayılacaktır. Dolayısyla bir sene veya donem kayıplarınız olacaktır.

 

Soru : Türkiyede açık ögretim fakültesini kazandım, Almanyada Üniversite eğitimi görebilirmiyim?

Cevap : Evet, Türkiyede Açık Ögretim fakültelerini kazanan ögrenciler Almanyada Üniversite eğitimi alabilirler.

 

Soru: Üniversite sınavında de barajı geçtim ama tercih vermedim. Bu durum Almanya’da eğitimime engel olurmu. Ayrıca orada istediğim bölümü okuyabillimiyim?

Cevap: HAYIR. Üniversite sınavı sonuç belgenizde 4 yıllık bir (açık ögretim dahil)Kazandı yazmaz ve bölüme yerleşti belgeniz olmazsa Alman üniversitelerinden kayıt alamazsınız ve vize alamazsınız. O yüzdem tavsiyemiz bir açık ögretim proğramına veya geç olmamışsa bir Üniversite tercihi yaparak yerleştirme almanızdır.

 

Soru : Almanyada Üniversitelerin dil bölümleride ücretsizmidir? Eğer ücretsiz iseler özel dil okulu yerine direk dil eğitimi için buralara kayıt yaptıramazmıyım?

Cevap: Almanyada bazı üniversitelerin bünyesinde bulunan dil kursları ücretsizdir. Fakat bu dil kurslarına kayıt olabilmeniz için orta seviyeye yakın Almanca bilginiz olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir. (B1 belgesi ile)  Bu durumu kanıtlayamayan ögrenci mecburi olarak ilk 6-8 ayını özel bir dil kursunda geçirmek zorunda kalacaktır. Bunun yanında bazı üniversiteler verdikleri dil programlarından ücret talep edebilmektedirler.

 

Soru : Alman konsolosluğuna vize başvurusu yapılırken kayıt olunan dil okulunun haftalık kaç saat olması gerekiyor?

Cevap : Alman konsolosluğu haftalık en az 18 – 24 saat arası yoğun bir kursa yazılmanızı ve okuldan gelen belgede mutalaka Test – DAF gibi sınavlardan birine hazırlık amaçlı bir kurs olduğunun not edilmesi gerekmektedir.

 

Soru : Almanyada dil kursu maliyetleri ne kadardır?

Cevap : 5-6 Aylık kurslar Okulun kalitesi ve gittiğiniz bölgeye göre 1200 ile 4000 Euro arasında degişmektedir.

 

Soru : Almanyada aylık mutfak ve ulaşim giderlerim ne kadar olur?

Cevap : aylık yaklaşik 150 Euro yeme içmeye, yaklaşik 50-60 Euro sigorta, 50-60 Euro Ulaşim, ve 100-150 Euro genel masraflar olmak uzere toplamda 600-700 Euro arası aylık gideriniz olacaktır.

 

Soru : Almanyada Konaklama ücretleri ne kadardır ?

Cevap : Aylık Yurt kiraları 250 ile 650 Euro arası değişmektedir.

 

Sizde Firmamızın Almanya’da eğitim danışmanlık hizmetinden yararlanmak istiyorsanız hemen bizimle iletişime geçiniz.

 

İletişim Bilgilerimiz; 

 

 

 

 

Sayfa Başı